torsdag 16. september 2021

Rimelig tvil

Lyst til å lese en god krim? Rotvelte er en god krimhistorie fra Ådalen, med en tilbakeflyttet politi i hovedrollen. Det er lavmælt spenning fra første setning, i et språk det er en nytelse å lese.

Olof Hagström var bare fjorten år da han tilsto mordet på tenåringsjenta Lina Stavred. Han tilsto å ha drept henne og kastet henne i elven. Hun ble tatt av strømmen, og ble aldri funnet. Olof ble gjenstand for stort hat i lokalmiljøet, og utstøtt av både familie og venner.

23 år har gått og Olof har aldri hatt kontakt med familien sin eller vendt tilbake til barndomshjemmet. Han bor i Stockholm, og er ensom og asosial som et resultat av sin historie. En lys sommernatt er han i nærheten av barndomstraktene i jobbsammenheng. Han svinger av motorveien på impuls og kjører veien som fører til barndomshjemmet. Her finner han faren sin drept.

Eira Sjödin var bare ni år da Olof tilsto mordet på Lina. Hun flyttet ut og utdannet seg til politi. Hun har nå flyttet hjem igjen for å hjelpe mamma Kerstin som har begynnende demens. Tilbake på hjemstedet blir hun en del av mordutredningen på Olofs pappa. En utredning som leder bakover i tid, til den gamle saken som har påvirket en hel bygd, også henne selv. Hoveddelen av fortellingen bæres av Eira, men historien kompletteres av Olofs stemme. Det er bevegelse mellom fortid og nåtid, og mellom politiutredningen og de berørtes oppfatning av fortiden.

Rotvelte ble utnevnt til årets beste svenske krim i 2020. Alsterdal har et godt språk og en evner å sette en stemning ved hjelp av få ord. Hun skriver fram komplekse og troverdige karakterer. Hennes personer er helt vanlige mennesker. Kanskje de nettopp av den grunn blir så interessante?

Den siste tiden har vi sett ny utvikling i en av Norges mest omtalte kriminalsaker. Det er nesten ikke til å unngå at tankene går til den saken mens man leser Alsterdals Rotvelte.

Boken finnes til utlån på biblioteket og i Bookbites.

Forfatter: Tove Alsterdal
Tittel: Rotvelte
År: 2021

Anbefales av Ellen Lie, Tynset bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar