torsdag 5. august 2021

Ei ujålete friluftsbok fri for prestasjonsjag

 Året i skogen av Torbjørn Ekelund. Cappelen Damm, 2014


Det finnes massevis av bøker om fantastiske ekspedisjoner som tar pusten fra deg, men den lille kloke boka "Året i skogen, en mikroekspedisjon" ga meg så uendelig mye mer enn alle friluftsbøkene jeg tidligere har lest. 

Her følger vi Torbjørn Ekelund som fra barnsben av brukte mye tid ute i skogen. Han slukte bøkene om Tom i villmarka, Tom Sawyer og Huckleberry Finn rått, og forfattere som Jack London og Mikkjel Fønhus gikk ned på høykant. Som guttunger flest drømte han om å bli en berømt ekspedisjonist, men plutselig var voksenlivet der med arbeid og familieliv, og barndomsdrømmen druknet i hverdagen.

Likevel bestemmer Ekelund seg for å rive seg løs fra kontorlivet, men ikke mer enn det lar seg gjennomføre; han skal ligge ute én natt hver måned i ett år, og dermed får vi denne perlen av en bok. Han drar aldri langt hjemmefra, og gjerne tilbake til samme sted. Fortellingen er fri for spektakulære turmål, blodslit og flukt fra rovdyr, likevel kjedet seg meg ikke et sekund.

Med humor og undring følger vi familiefarens overnattinger gjennom alle månedene i året. Halvbrekkende stunts blir byttet ut med fasinasjonen av årstidenes skiftninger, lyset som endrer seg og hvor lite som skal til for å oppleve et eventyr. Så enkelt, og likevel så genialt.

Jeg skulle så gjerne ønske året hadde noen måneder til, for da boka var slutt tok jeg meg i å lese litteraturlista, bare for å tviholde på de siste sidene.

 
Anbefalt av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar