torsdag 29. juli 2021

Vingårdens hemmelighet


 Kristin Harmel: Vingårdens hemmelighet

Cappelen Damm 2020

Champagne! Bare ordet får oss til å tenke på feiring, bobler, elegante glass og det ekstragevante.
Regionen Champagne i Frankrike derimot, er et område som har overlevd den ene krigen etter den andre. Gårder og vinranker har blitt bombet og ødelagt og markene var fulle av blod fra døde soldater.
Dette har truet med å utslette hele vinindustrien.

Nettopp dette er også rammen for Kristin Harmels nyeste bok, Vingårdens hemmelighet.
Det heter at man må kjenne fortiden for å forstå nåtiden. Så også i denne boka hvor to historier går parallelt.
Den ene historien tar oss med til området Reims i Champagne under andre verdenskrig. Inez har giftet seg til den velrennomerte champagnehuset Chauveau. Hun og mannen Michel driver gården sammen med forvalteren og hans halvt jødiske kone. Når krigen fester grepet, går Michel inn i motstandsbevegelsen og gjemmer våpen i vingårdens underjordiske nettverk av ganger.

Ines forstår ikke helt alvoret i situasjonen, selv ikke når tyskerne kommer og krever både innbo og ikke minst en jevn tilføring av champagne.

Den andre historien forgår i USA i nåtid. Liv er nyskilt. Da bestemmer Livs franske bestemor for å ta henne meget så uventet med på en tur til Frankrike. Det viser seg at bestemoren har helt spesielle motiver for å oppsøke sitt fødeland. Alt har med hendelser under andre verdenskrig å gjøre. Det er sannheten som skal opp og fram i lystet.

Ja, dette dreier seg om krig og kjærlighet. Det er fortid som møter nå tid. Det er familiehemmeligheter og intriger. Oppskriften er enkel. Men så er det også en aldri så liten historietime. Leseren formelig settes 80 år tilbake i tid. Ikke minst så er det spennende. Rivende spennende.
Boka passer for deg som ønsker en spennende og underholdene bok som samtidig gir deg litt kunnskap.

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar