torsdag 15. juli 2021

Tre fortellinger om samme liv


Er du på jakt etter å lese noe lett og hyggelig, bør du ikke velge Maren Uthaugs bok «Der det finst fuglar». Det er ikke mye hygge i denne fortellingen som starter med Johan, som for å redde moren sin, gifter seg med prestedatteren Marie, selv om han er dypt forelsket i en annen.

Det du til gjengjeld får er en medrivende, stilsikker og dyster historie, som utvikler seg gjennom tre fortellere; først Johan, deretter datteren Darling og til sist Marie. Disse tre har ulike perspektiver på de samme begivenhetene, noe som skaper en fortelling som kontinuerlig foldes ut og endrer seg. Alle de tre fortellerstemmene føler seg alle bedratt av livet. Hvem som bedrar hvem blir utover i historien mer og mer usikkert.

Personene på fyret skjuler sine motiver, tanker og følelser for hverandre. Tittelen «Der det finst fuglar», følges i teksten noen steder med «er det fisk». Det foregår ting under overflaten og bak fasadene, både på fyret og i lokalsamfunnet, ting som er tabu- eller skambelagt og som holdes skjult eller er usynlig.

Hovedhandlingen i boka er lagt til Trøndelagskysten og Kjenungskjær fyr i tiårene før andre verdenskrig. Det danske forlaget har beskrevet romanen som «en slægtsroman fra et vindblæst Norge om kærlighet og indavl». Tema som makt og begjær er også sentrale. Språket er stramt, nøytralt og nøkternt, og utgjør en sterk kontrast til handlingene, temaene og skjebnene som beskrives.

Forfatteren Maren Uthaug, som er dansk-norsk, har basert fortellingen på historier hun selv har hørt i barndommen om sin egen slekt, så langt tilbake som sin egen tippoldefar.

Boka kan lånes på biblioteket og i Bookbites.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar