torsdag 3. juni 2021

«A world gone wrong»

Liz Moores bok Lang lysende elv kom ut på engelsk i 2020. Handlingen er lagt til Kensington i Philadelphia hvor opioidkrisen herjer blant innbyggerne.

Boka er en kombinert spenningsbok, oppvekstroman og et familiedrama. Det er en fortelling om hvordan familiemedlemmer både kan støtte og svikte hverandre, og hvordan et samfunn kan støtte, men også svikte sine innbyggere. Vi følger to søstre som vokser opp i Kensington, og hvordan de som voksne trekkes mot dette nabolaget av svært ulike årsaker. Da de to søstrene vokste opp døde moren deres av en overdose, faren forlot dem og de ble oppdratt av bestemoren. Lillesøster Kacey ender som foreldrene opp med å bli avhengig av heroin og andre opioider og lever på gata. Storesøster Mickey er en ultraansvarlig alenemor og jobber som politi. Mickey arbeider i området hvor Kacey lever sitt liv. De to søstrene har et anstrengt forhold, og snakker nesten ikke sammen lenger.

Mickey patruljerer daglig områder fylt med mennesker som er ofre for misbruk av narkotiske stoffer. Overdoser er dagligdags. En dag blir hun kalt ut på en overdose, og finner en kvinne som hun raskt mistenker har blitt kvalt. Etter hvert finner de flere kvinner som ser ut til å ha blitt drept på samme måte. På samme tid forsvinner Kacey og Mickey bestemmer seg for at hun skal finne søsteren sin før det er for sent. I denne prosessen tvinges hun til å ta stilling til alle sine forutinntatte holdninger blant annet knyttet til avhengighet og til etikken i politiavdelingen hun jobber i.

Forfatteren har selv oppgitt to kilder som inspirasjon til Lang lysende elv. En personlig, ved at hun selv har en familie som har vært rammet av opioidkrisen i flere generasjoner. En annen inspirasjonskilde var et journalistoppdrag hun hadde i Kensington i 2008, hvor hun over tid intervjuet noen av ofrene og fikk innblikk i fattigdommen og håpløsheten, noe som gjorde et svært sterkt inntrykk på henne. Sitasjonen i Kensington er reell og alvorlig. Det er et nabolag som regnes som et skrekkeksempel, men som allikevel minner om situasjonen mange andre steder i USA.

Tittel: Lang lysende elv
Forfatter: Liz Moore
År: 2021

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar