torsdag 20. mai 2021

En vårbok med flere tolkninger

 

Tittel: Solvokteren

Forfatter: Maja Lunde

Forlag: Kagge forlag, 2020                                  

Solvokteren er den andre boka i årstidskvartetten, en serie som startet med «Snøsøsteren» i 2018. Det er et samarbeid mellom forfatter Maja Lunde og kunstner Lisa Aisato. Sammen utgjør de en duo som tryller frem historier gjennom tekst og bilder. Dette er en bok skrevet for barn og unge, men kan like gjerne leses av alle. Jeg vil kalle den en familiebok.  Solvokteren kom ut i fjor høst og boka er en hyllest til våren, alt som spirer og gror, men har også en mer alvorlig undertone enn bare sol, varme, håp og nytt liv. Siden boka har et såpass tydelig vårpreg ventet jeg til vinteren slapp taket med å lese den.

Solvokteren tar oss med til en landsby der solen er borte. Det er bare regn og skyer, og ingenting vokser. Slik har det vært helt siden hovedpersonen i boka, Lilja, var liten. Skal det være snakk om en årstid i denne landsbyen, må det være høst, en mørk og grå høst uten de flotte fargene som den normalt gir oss.

«Lilja har et vagt minne om sola, men verden slik hun er kjenner den, er alltid regntung og mørk. Ingenting vil vokse i den våte jorda. Hun bor sammen med bestefaren sin, som forsyner landsbyen med grønnsaker. En dag glemmer han matpakka si, og da Lilja løper etter ham til drivhuset, oppdager hun noe som skal forandre alt. Lilja får øye på en hemmelig sti inn i skogen, inn dit ingen barn bør gå. Men Lilja er ikke som andre barn, hun svelger frykten og følger stien inn blant de mørke trestammene. Der inne åpner det seg en verden som kaster Lilja ut i et stort eventyr. Hun må møte sin største frykt, men finner også kjærlighet og glede - og ikke minst et håp om vår.»

Med dette begynner Liljas eventyr. Hun må finne ut hva som er skjedd med sola, hvordan og hvorfor ble den borte? Svarene hun finner viser seg å være mer sammenfallende med hennes egen historie enn hun har sett for seg.

Historien i boka er spennende og begivenhetene pakkes ut kapittel for kapittel.  Med Lisa Aisatos penselstrøk males historien frem i bilder og ikke bare tekst. Hennes vakre bilder er en viktig del av fortellingen, og er med på å forsterke situasjoner i historien.
 
I tillegg til våren, sola og varmen handler boka også om bitterhet, frykt, tillit og tilgivelse, og selve handlingen er såpass symboltung at den kan leses på mange måter.  Jeg vil ikke røpe mer om det, da må du heller komme innom å låne boka for å finne ut av det selv.
 
Vi har den på biblioteket og den kan lånes som e-bok i appen Bookbites.
 
Anbefalt av Kari Skancke Langen, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar