torsdag 13. mai 2021

Bokbussen altså!


Den store kjærligheten
av Eli Åhman Owetz

Harper Colins, 2021

Når du er bibliotekar og finner ut at det er skrevet en bok hvor bokbussen og biblioteket har en sentral rolle i hendelsesforløpet, ja da føler du deg nesten forpliktet til å lese. Når boka i tillegg heter intet mindre enn «Den store kjærligheten», er det bare å kapitulere.

Vi skal til Roslagen i Sverige. Malin er en ulykkelig. Ekteskapet hennes er preget av rutine. Mannen hennes er dårlig på dette med nærhet. Hun savner kyrne på båsen og noen å prate med. En gang i uka kommer Bokbussen. Det er høydepunktet for Malin som elsker bøker, selv om ikke har noen å diskutere bøkene med.

En dag skriver hun ned sine følelser på noen ark til en imaginær samlivsterapeut. Hun øser ut sin fortvilelse og sin frustrasjon. Hun skriver at det føles som hun og ektemannen er to pensjonister. Det er ingen kyss og heller ingen sex. -Vi spiser boller og ser på TV i stedet, skriver hun. Så kommer mannen hjem og hun gjemmer raskt arkene inn i en bok.
Det er en bok lånt på bokbussen, og arkene blir med når boka returneres! Når hun oppdager det, blir hun enda mer fortvilet.

Erik har nettopp flytte til Roslagen. Han er også en trofast bruker av bokbussen. En dag finner han noen sider fra en notatblokk inni ei bok han har lånt. De er håndskrevne og handler om lyst og lengsel. Hvem er kvinnen som har skrevet dette?
Slik begynner en anonym brevveksling mellom M og E, med brev som gjemmes og hentes på bokbussen, og etter hvert på biblioteket. Sakte vokser det fram først et vennskap. Så tar andre følelser over. De åpner seg opp for hverandre, uten å vite hvem den andre er. Er det en form for mot? Er det en form for desperat handling?
Dette er en såkalt feelgood om savn etter kjærlighet. Jeg må si at jeg synes boka er rett bra for sin sjanger. «Den store kjærligheten» fikk sølv i konkurransen om å bli årets bok i Sverige i 2020.

Denne boken passer for deg som liker romantiske bøker med mening. Det passer for deg som liker å bli overrasket og for deg som liker å lese om mennesker. Tonen i boka er varm og sjarmerende.

Så la denne boken være en påminnelse og oppfordring til alle om å bruke bokbussen når den kommer. Og biblioteket ditt! 

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar