torsdag 22. april 2021

Iskald thriller

Grethe Bøe bokdebuterte i januar i år med spenningsboken Mayday, som har fått mye oppmerksomhet og flotte kritikker. Bøe er opprinnelig manusforfatter og filmregissør, og står bak en rekke prisbelønnede filmer og TV-serier.

Fortellingen er lagt til grenseområdene både på norsk og russisk side av grensen. Forfatteren karakteriserer nordområdene som unike og verdifulle, og forteller selv at interessen for nordområdene kommer fra en rekke filmoppdrag, i tillegg til et miljø- og politisk engasjement.

Kontrastene er store ved grensen mot Russland, hvor yttergrensen for NATO står mot et framoverlent Russland. Det en stor varme blant befolkningen på begge sider, man reiser ofte over grensen og er tett på hverandre. Dette er en dynamikk som står i kontrast til kjøligheten i storpolitikken.

Hovedpersonen i Bøes bok er jagerpiloten Ylva Nordahl. Hun har slekt i Russland, og har tilbrakt mange somre der som barn, og snakker flytende russisk. NATOs største vinterøvelse har nettopp startet, med hele 60 000 soldater tilstede i Finnmark. Ylva skal fly et F-16-fly sammen med en amerikansk pilot, på noe som er et standard eskorteoppdrag for et helikopter i Nordsjøen. Et russisk jagerfly blir utkommandert for å gjøre en stressflygning, noe som er et ganske vanlig hendelse. Det oppstår en kollisjon. Ylva kommer ut av kurs, må nødlande i Russland og ta seg tilbake til Norge gjennom et iskaldt og ugjestmildt vinterlandskap. Hun møter mange hindringer, samtidig som hun jages av flere som ikke ønsker at hun skal komme seg tilbake. Bak det hele ligger sterke økonomiske og industrielle krefter, storpolitikk og en kamp om narrativet og sannheten.

Mayday er en bok som skriver seg rett inn i svært aktuelle samfunnsspørsmål. På grunn av klimaendringene er Nord-Øst-passasjen i ferd med å bli is-fri. Dette vil bli den mest effektive handelsruta mellom øst og vest. Når tundraen smelter vil man få tilgang til olje- og gassreserver, i tillegg til knappe og etterspurte metaller og mineraler. Dermed er dette blitt et mer attraktivt område for stormaktene. Et økende konfliktnivå følger med flere interessenter i området.Boken finnes på biblioteket, og som e-bok og lydbok i Bookbites.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar