torsdag 1. april 2021

En viktig og nødvendig roman

Tittel: Birøkteren fra Aleppo, Gyldendal forlag 2021 

Forfatter: Christy  Lefteri

Skjønnlitteratur er en viktig kilde til innsikt og forståelse. «Birøkteren fra Aleppo» er et tydelige eksempel på det. Forfatteren Christy Lefteri er vokst opp i London og datter av kypriotiske flyktninger. Boken ble til da hun jobbet som frivillig på et UNICEF- støttet flyktningmottak i Athen. Med bakgrunn i mennesker hun møtte og som fortalte sine historier ble boken formet og skrevet. Historien starter i Aleppo hos det syriske ekteparet Nuri og Afra, og sammen med dem blir vi tatt med på flukten fra Aleppo til London. 

Birøkteren Nuri og kona hans, kunstneren Afra, har levd et lykkelig liv i den syriske byen Aleppo, men så endrer alt seg. Bombene treffer, vennene forlater landet, og de ser byen de elsker over alt falle i ruiner. Snart skjer det utenkelige, en tragedie så sterk at Afra mister synet. De ser ingen annen mulighet enn å flykte. Nuri og Afra tar fatt på en farefylt reise gjennom Tyrkia og Hellas, gjennom en ødelagt verden, mot en høyst usikker framtid i Storbritannia. Samtidig bærer de på en sorg som virker umulig å leve med. Når de kommer fram, vil de få lov til å bli? Og, kanskje viktigst av alt, vil de finne tilbake til hverandre igjen?

Mange millioner personer har flyktet fra Syria. Det er mange millioner enkeltskjebner, barn og voksne med håp og håpløshet, og svært ulike måter å håndtere savn og håp på.

Nuri og Afra opplever mye av de grusomheter som vil leser om i media nesten hver dag. I kampen om å komme seg til England og en trygg havn, bruker de menneskesmuglere, gjennomgår store farer og overlever ekstreme påkjenninger på sin ferd mot England der de søker asyl.

Deres kjærlighet og nære forhold til hverandre blir også satt på prøve og de må gå i seg selv og forta en indre reise for å finne tilbake til hverandre.

Dette er en bok som gir deg innblikk i dramatikken som fører til flukten, påkjenningene, håpet om et bedre liv, samholdet og omsorgen mennesker i flukt har for hverandre og varmen og humoren som også etter hvert kommer frem for å holde hverandre oppe. 

«Birøkteren fra Aleppo» er bok med en sterk historie og jeg leste den sakte fordi den gir så mange inntrykk som må fordøyes, en bok med mange lag og usedvanlig vakker språkføring.

Kari Skancke Langen, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar