torsdag 29. april 2021

En hyllest til naturen, friheten og kjærligheten på tampen av livet.

 

Det regnet fugler, av Jocelyn Saucier. Cappelen Damm, 2020

Eldre mennesker blir ofte stakkarsliggjort, og vi glemmer at alderdommen kan være en vakker livsfase. Kanskje livet også kan være ekstra dyrebart, når man vet man kan miste det når som helst?

«Til Marie-Ange Saucier». Slik starter romanen. Fortellingen er dedisert til forfatterens tante som 16 år gammel ble innlagt på en psykiatrisk institusjon og ble der for resten av livet.

Hovedpersonen i boka har også vært innlagt på institusjon siden hun var ung, men 82 år gammel stikker hun av, og havner dypt inne i Canadas skoger med eneboerne Charlie og Tom. De to skogseremittene har selv passert 80, og er skadet av livet på en måte som gjør at de har søkt ut av storsamfunnet. De er fast bestemt på å leve resten av livene sine etter sine egne regler, noe som fungerer aldeles utmerket. I skjulestedet i skogen har de alt de kan ønske seg.

En dag dukker en ung fotograf opp. Hun er besatt av historien om storbrannene som herjet det nordlige Canada på begynnelsen av 1900-tallet, og på leting etter Ted Boychuck som overlevde brannen. Ted levde også engang på stedet, men er nå død.

De to enstøingene hadde nok neppe regnet med at en eldre kvinne og en ung fotograf skulle forstyrre freden. Skjulestedet blir aldri det samme, men du verden så vakker en historie det ble.

 

Anbefales av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar