torsdag 8. april 2021

Den spiselige kvinnen

 

Tittel: Den spiselige kvinnen

Forfatter: Margaret Atwood

Forlag: Aschehoug

År: 1965/2020

Margaret Atwood er kjent for mange av oss for den feministiske dystopien, «Tjenerinnens beretning» fra 1985, og oppfølgeren «Gileads døtre» fra 2019,  som ble en eventyrlig suksess. Nå har forlaget gitt ut hennes debutroman fra 1965 på norsk, som er minst like relevant i dag som for over 50 år siden. 

Marian er en helt alminnelig ung kvinne. Akkurat slik hun ønsker å være. Hun lever et helt gjennomsnittlig liv med en grei nok jobb i et helt ordinært markedsføringsbyrå. Hun har fast følge med kjekke og forutsigelige Peter og er etter alt å dømme fornøyd med tingenes tilstand. Men så frir Peter, og som seg hør og bør sier Marian ja. Etter forlovelsen endrer Peters atferd seg ovenfor Marian. Han blir mer kontrollerende overfor henne, det er som om han spiser seg bit for bit inn i hennes private sfære og Marian, som i stillhet har avfunnet seg med sin skjebne som forlovet og snart gift, opplever de merkeligste reaksjoner på sin nye tilværelse. Hennes tilsynelatende perfekte livet, og forholdet til mat, begynner gradvis å rakne, til hennes egen store overraskelse, og det er nå det begynner å bli virkelig morsomt for leseren. 

Til tross for at romanen er skrevet for over 50 år siden står den seg bemerkelsesverdig godt, jeg glemmer helt at handlingen er satt flere tiår tilbake i tid og tar meg selv i å bli overrasket over at Marian og en viss «partner in crime» ved en anledning ikke kan betale med Vipps når de uheldigvis har glemt lommeboka hjemme. 

Atwoods debutroman er uhyre vittig, satirisk, overraskende og svært underholdene, med et skarpt blikk på forbrukersamfunnet. 

Bon Appétit!

Anbefalt av Mari Snortheim ved Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar