torsdag 18. mars 2021

Norges fantasydronning med ny trilogi

Jernulven (Vardari 1) av Siri Pettersen
Gyldendal 2020

Omsider er ventetiden over! Siri Pettersen, som tok lesere i både inn- og utland med storm med sin forrige trilogi Ravneringene, har etter alt å dømme gjort det igjen – Jernulven, første bind av en ny trilogi kalt Vardari, leverer i alle fall åndeløs spenning av ypperste fantasyklasse. 

Juva Sannseyr har siden hun trodde hun så djevelen som barn, levd i frykt og fornektelse av sin egen herkomst. Hun kommer fra en familie av blodlesere, kjent for sin evne til å spå fremtiden, men som egentlig livnærer seg av svindel og å skamløst utnytte folks frykt. Hun har derfor brutt med familien, og lever som jeger så langt unna blodleserlauget hun kan komme.

Når de mektige vardari, de «eviglevende», truer Juvas familie, har hun imidlertid ikke sjans til å unngå innblanding. Blodleserne, med Juvas mor i spissen, viser seg å være voktere av en hemmelighet, hvis avsløring truer menneskehetens eksistens – og det er denne vardari nå er på sporet av. Juva vet ikke selv hva hemmeligheten består i, men hun viser seg å spille en sentral rolle i beskyttelsen av den. Og hva om djevelen faktisk eksisterer, og er en avgjørende brikke i spillet om verdens skjebne? Og er frykten hun har båret på nøkkelen til hvordan man kan hanskes med det onde?

Ærlig talt blir man litt svimmel av å skulle gi en kort beskrivelse av denne boka, for den vil aldri yte det komplekse plottet rettferdighet. Det kan følgelig ta litt tid å komme inn i handlingen, men hold ut, du blir hekta! Historiens mange aspekter sys mesterlig sammen, og bygger videre på universet fra Ravneringene – inspirasjonen fra Margit Sandemos Sagaen om Isfolket er dessuten påtagelig. Her er mørke, romantikk og hudløs spenning i skjønn forening, og boka passer like godt til voksne som til ungdom – og også til den som ikke vanligvis henføres av fantasy! Så må man bare nok en gang finne seg i å måtte vente på neste bok…

- Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar