torsdag 25. mars 2021

Krimtips til påske

Sofie Sarenbrant er av svensk presse blitt utnevnt til den nye svenske krimdronningen. Hun har gitt ut 11 krimromaner, og bøkene er solgt til over 15 land. Sarenbrant er kåret til Årets svenske krimforfatter de to siste årene. I Norge er Sarenbrant nå aktuell med Syndebukken, den sjette krimboken om politietterforsker Emma Sköld.

Syndebukken er inspirert av en innbruddsbølge i forfatterens eget nabolag i Bromma, rett utenfor Stockholm. Tyvenes framgangsmåter blir bare verre og verre. En dag blir en ung tenåringsgutt funnet drept etter noe som ser ut som et innbrudd. Det er familiens vaskehjelp som finner gutten. Hun er redd for å bli mistenkt og går i dekning etter å ha varslet om funnet, og trekker dermed mer mistenksomhet mot seg. I nettforumet Brommavennene svirrer hatske rykter om den forsvunne vaskehjelpen. Det hele sporer av i en fremmedfiendtlig debatt, som etter hvert også omfatter andre utenlandske arbeidere.

Er alle disse ryktene som svirrer på nettet sannheten bak den forferdelige hendelsen? Flere drap følger, og politietterforsker Emma Sköld kobles inn for å forsøke å løse sakene. Emma Sköld er en ung, moderne og ambisiøs etterforsker.

Bromma er en velstående idyll i Sverige. Som flere av Sofie Sarenbrants bøker handler også Syndebukken om livet bak fasaden, sosiale forskjeller og samfunnsaktuelle tema. Forfatteren har uttalt at hun ønsker å skrive om aktuelle tema, da hun tror at det gjør bøkene mer interessante å lese. Det har blitt sagt om forfatteren: «Når det kommer til å skildre vår overfladiske samtid, er det få som slår Sofie Sarenbrant».

Forfatteren veksler i boka mellom flere personer, som gir ulike perspektiver og innspill. Slik legges det ut ledetråder som til slutt får alle bitene til å falle på plass. Boken er lettlest, engasjerende og spennende, og det må advares mot en viss fare for å «lese-den-i-et-strekk».

Boka kan lånes på biblioteket og i bookbites.

Anbefales av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar