torsdag 28. mai 2020

En tankevekkende historie om Tiden.Klokkemakeren av Gert Nygårdshaug. Cappelen, 2009

Gert Nygårdshaug er viden kjent for øko-kvintologien Mengele Zoo og krimbøkene om den karismatiske etterforskeren Fredrik Drum. Men jeg har inntrykk av at romanene om ekteparet Melkior og Mathilde Mussenden har gått litt under radaren, og det må gjøres noe med.

Urmaker Melkior Mussenden lever et godt liv inntil en mai-kveld da landsbyen blir rammet av et nesten umerkelig skjelv. Først dagen etter merker innbyggerne følgene av rystelsen. Et hull på nøyaktig 83,7 meter i diameter, fullstendig og perfekt sirkelrundt med en skarp og renskåret kant har erstattet stedet der den gamle kirken lå. Landsbyen blir beleiret av soldater som sperrer av området, samtidig dukker det opp noen brev med en merkelig ordsammenstilling; «DetduvetomTi denHerrMussendenersantmenlikevel…   vennlighilsennoe»

Men det som plager urmakeren aller mest er at alle de 49 urene i stuen begynner å gå i utakt. Det som før har vært tilværelsens sikre holdepunkter er i ferd med å smuldre opp. Konen og kameratene begynner å sove, våkne, spise og arbeide i komplett disharmoni. Forretningene åpner og stenger i fullstendig utakt og skolen der Mathilde jobber må til slutt stenges.
Etter hvert er det ikke bare timer, men dager som skiller menneskene fra hverandre. For Mathildes del begynner klokken også å gå bakover. Ekteparet kommuniserer som vanlig, men ser sola på forskjellige steder på himmelen. Hvordan kan en snakke og ta på hverandre, når grønnsaksuppen han laget fire dager før Mathildes tid spises? Hyggen de alltid har hatt sammen ved kjøkkenbordet er borte. Mussenden blir en ensomt menneske, og det går med noen drøye glass genever og en god slump av Mathildes grønne piller. Melkior føler det som sin plikt som urmaker å komme til bunns i problemet.

For hva er tiden? Den som lommeuret og solen viser, eller det man faktisk opplever?
Hele denne historien kan høres ut som et fryktelig mareritt, en grøsser. Men likevel klarer Nygårdshaug på et forunderlig vis å ta leseren med på en underfull filosofisk reise. Dette er første bok om ekteparet Mussenden som følges opp av Nøkkelmakeren (2014) og Regnmakeren (2019).

Anbefales på det varmeste av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar