torsdag 23. april 2020

"Naturen er sulten og Bladmannen rir gjennom skogene”


Sitatet er hentet fra Våroffer som er den fjerde og siste frittstående delen i årstidskvartetten. Sentralt i den fjerde boka er feiring av natt til første mai, Valborgsnatten eller Valborgsmesseaften. Denne dagen har ingen omfattende tradisjoner i Norge, men i andre nordiske slik som Finland og Sverige har man lange tradisjoner for å markere den siste dagen i april som en av årets store festdager. 

Det er nettopp under Valborgsnatten i 1986 at den 16 år gamle Elita Svart dør under gjennomføringen av et hedensk ritual - hun blir et våroffer. Elita blir funnet på offersteinen i skogen nær slottet i det lille samfunnet Tornaby. Flere barn har deltatt i seremonien. De rømmer skrekkslagne fra åstedet, og forteller at Bladmannen har kommet ridende gjennom skogen. Er det den mytiske Bladmannen som har drept Elita? Etter lange forhør tilstår Elitas halvbror og dømmes, og det hele beskrives som en familietragedie. Men er det virkelig sant? 

Våren 2019 flytter legen Thea Lind til Tornaby sammen med mannen sin David. David er oppvokst i Tornaby, har gjort karriere som kokk i Stockholm. Han flytter hjem for å etablere en stjernerestaurant på slottet som nå eies og forvaltes av Bokelundstiftelsen. Thea og David leier deler av slottet, og Thea får via stiftelsen jobb som distriktslege. 

Thea får høre om den gamle historien om Elita, og etter å ha funnet et gammelt polaroidfoto som viser Elita sammen med barn utkledd med dyremasker, begynner hun å undersøke det som har skjedd på egen hånd. Hun blir stadig mer overbevist om at den egentlige sannheten om mordet aldri har kommet fram. 

Tornaby er et sted hvor alle vet alt om alle, eller tror de vet og nyheter spres fort. Sosial kapital er vesentlig på godt og på vondt. Når tilflytteren Thea begynner å grave i slikt som skulle hvile i fred, er det ikke populært og situasjonen blir stadig mer truende. 

Forlaget skriver at Anders de la Motte (f. 1971) selv vokste opp på den skånske landsbygda. Han har bakgrunn som politi og sikkerhetssjef, og er en av Sveriges bestselgende krimforfattere.

Tittel: Våroffer
Forfatter: Anders de la Motte
År: 2020 

Boken er tilgjengelig som e-bok i BookBites.

Anbefales av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar