torsdag 30. april 2020

Kodeknekking i velkjent og spennende atmosfære

Opprinnelse av Dan Brown
Bazar/Cappelen Damm, 2017

Få forfattere har tatt verden med storm lik Dan Brown, spesielt med tanke på de første bøkene i serien om symbologi-professor Robert Langdon. At selveste Tom Hanks har brakt gjeldende professor til liv i flere storfilmer, har heller ikke minsket eksponeringen – og kanskje nådde man på et tidspunkt et aldri så lite Langdon-metningspunkt? I alle fall gjorde jeg det, til jeg nylig satt med seneste tilskudd til serien i fanget, og innså at jeg opplevde et veldig hyggelig gjensyn.

I Opprinnelse møter vi Robert Langdon på Guggenheimmuseet i Bilbao. Her er han for å bivåne sin tidligere student, IT-geniet Edmond Kirsch, når denne skal presentere en oppdagelse, som ifølge ham selv representerer et totalt paradigmeskifte. Kirsch hevder nemlig å ha funnet svaret på hvor livet på jorden kommer fra, og hvor det er på vei – og er overbevist om at denne kunnskapen vil gi nådestøtet til alle verdens religioner. Men Kirsch får aldri fremført sitt store poeng. Midtveis i presentasjonen blir han drept av et skudd avfyrt fra salen, og attentatmannen klarer å flykte. Hundretusener ser dette via livestream, og umiddelbart myldrer det av konspirasjonsteorier og spekulasjoner. Hvem drepte Kirsch og hva var hans store oppdagelse?

Langdon og museumsdirektør Ambra Vidal unnslipper kaoset i Bilbao og legger ut på en risikabel ferd gjennom Spania, på jakt etter Kirsch’s passord for å kunne offentliggjøre slutten på presentasjonen. I kjent Dan Brown-stil vokser intrigen i kompleksitet, og involverer bl.a. det spanske kongehuset, den katolske kirken og høyteknologi i form av en langt fremskreden kunstig intelligens – alt i en eventyrlig og sidevendende dans med symboler og koder som skal knekkes.

Boka kan du låne i e-bokappen BookBites, her!


Av Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar