torsdag 16. april 2020

Gir hukommelsen sannheten?

Bildet hentet fra Bookbites
Tittel: Vintertonar 
Forfatter: Anders Totland
Forlag: Samlaget, 2019.

Midt i koronastillheten og ensomheten i et stengt bibliotek, der man kanskje skulle lære seg nye digitale muligheter, fant jeg Anders Totlands Facebook-side og hans planlagte høytlesing av sin egen bok Vintertonar.

Boka handler om Isak som etter mange års fravær vender tilbake til barndomshjemmet, en gammel far, en storesøster, hennes mann og en hel haug av motstridende barndomsminner.
For den gangen Isak reiste var den dagen moren hans hadde fått nok. Men nok av hva? Isak vet hva, men da han kommer hjem blir hans minner utfordret og er hans hva, de samme hva som barndomsbygda hans har?

En komprimert bok om en urolig barndom, og tolking av egne barndomsminner. Hva så man faktisk og hvordan tolket man dem da og endrer man det i løpet av tiden det tar å vokse opp?

22. mars benket jeg meg til i sofaen med telefonen klar litt før klokka ble 21. Der var det en plakat om at nå begynner det snart og om du ikke ser direkte kan du spole 5 minutter frem. Så kom han selv på skjermen og etter hvert begynte han å lese. Det var litt som en privat høytlesing der denne skjeggete mannen satt ved siden av meg i sofaen, leste og spilte piano på passende steder.

Det var så hyggelig, interessant og fint, og boka var så god at jeg satt pal hver kveld (5 stk.) klokken 21, og fikk Totlands pianospill og fine nynorske språk klingende mot meg.

Jeg anbefaler Totlands egen opplesing, selv med en litt syk stemme. Men har du ikke Facebook kan du lese boken på Bookbites. Og en dag åpner biblioteket igjen og du kan låne den der.

Facebook:
Nr1
Nr2
Nr3
Nr4
Nr5


Anbefalt av Yngvill Sandnes, Alvdal Bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar