torsdag 21. november 2019

Den totalitære fremtiden

Tittel:Splintret, Livsloven 1
Forfatter: Neal Shusterman
Forlag: Cappelen Damm, 2016

Har du likt The handmades tale og Hungergames, være seg på skjerm eller i bokform, med skrekkblandet fryd? Da bør du forsøke deg på Neal Shustermans Splintret, Livsloven 1.

Vi er i USA litt inn i fremtiden, etter den blodige og “evigvarende” Heartland-krigen, også kjent som Den andre borgerkrig. Krigens stridsspørsmål var abort og for å få til en våpenhvile og en slutt på krigen ble det laget en samling grunnlovstillegg, også kalt Livsloven:
  • Et liv kan ikke avsluttes mellom unnfangelsesøyeblikket og sin trettende årsdag.
  • Man kan “storke” barn man ikke kan ta vare på selv, så lenge man ikke blir sett, altså legge barnet på trammen til et hus eller et barnehjem. Og de innenfor døren er pliktig til å ta seg av barnet.
  • Mellom den trettende og den attende årsdagen kan foresatte velge å “abortere” ungdommen. Dette kalles fragmentering. 
  • Ved fragmentering blir livet ikke teknisk sett avsluttet og hele kroppen må bli brukt som donordeler. 

Tidlig i boken møter vi en trailersjåfør, som har fått en ny hand og med denne kan han gjøre korttriks, som må komme fra den ungdommen som eide den før ham.

De tre hovedpersonene, er alle på veg til fragmentering på en av landets mange høsteleirer, da deres veier krysses og de sammen legger ut på rømmen fra samfunnet.
  • Lev er tiende, og har hele livet visst at hans misjon i verden er å bli fragmentert og dermed være trengende mennesker til hjelp. Det er en ære å være utvalgt til dette hellige oppdrag.
  • Risa er et barnehjemsbarn, og da hun ikke utmerker seg med et viktig talent, blir hun sendt til fragmentering pga. barnehjemmets dårlige råd.
  • Connor er en gutt med liten impulskontroll og et så uregjerlig sinn at foreldrene ikke ser noen annen utveg enn å underskrive fragmenteringspapirene.

For a greater good er en god definisjon på dette totalitære samfunnet USA har blitt til. Jeg ser klare paralleller til dagens menneskesmugling og den man drev i Norge under andre verdenskrig, på godt og vondt. Og man kan ikke komme unna tanken på nazistenes konsentrasjonsleirer, der det var viktig å utnytte alle ressursene man hadde til rådighet maksimalt.

Det taes opp så mange etiske dilemmaer at man blir helt kvalm. Men det er knakende godt og skremmende skrevet. Og boka burde nå mye lenger ut enn den litt trange kategorien: for moden ungdom.
En skikkelig pageturner.

Anbefalt av Yngvill Sandnes, Alvdal Bibliotek.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar