torsdag 10. oktober 2019

Gåtefulle Assad


Tittel: Offer 2117
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Forlag: Aschehoug
År: 2019

Etter to års venting er Avdeling Q endelig tilbake! Assad er sentrum i en underholdende spenningsbok med internasjonal tematikk.

Bok nummer åtte om Avdeling Q forventes utgitt på norsk 18. oktober. Jeg har hatt så store forventninger til den utlovede avsløringen av Assads gåtefulle bakgrunn, at jeg denne gangen ikke har klart å vente på den norske oversettelsen, men tyvlest boka på dansk.

I «Offer 2117» sier Rose til Assad: ”Jeg ville ønske, at det denne gang var dig, der ville åbne DIN bog, Assad. Jeg har kendt dig i elleve år, og du er min kæreste ven, men jeg ved intet om dig”. Vi som lesere som har samme følelse som Rose. Vi kjenner Assad men ikke vet noe om ham. I «Offer 2117» åpner Assads bok seg.

Historien begynner med at en desillusjonert spansk journalist undersøker bakgrunnen for det tragiske dødsfallet til en båtflyktning i Tyrkia. Bildene journalisten tar av den drepte kvinnen og andre flyktninger, starter en kjedereaksjon av hendelser. Hjemme i Danmark blir Assad oppmerksom på bildene, og det viser seg at han ikke bare kjente den døde kvinnen, men også kvinnene i bakgrunnen på bildene.

Dette er en god bok nummer åtte, og Adler-Olsen knytter trådene i et avansert og sammensatt plot trygt sammen. Spenningen holdes opp ved god bruk av skiftende fortellerstemmer, som har hver sine korte kapitler. Boka gir også et svært hyggelig gjensyn med en person fra fortiden.

Serien om Avdeling Q har hatt jevnt stigende popularitet siden første bok kom ut. Bøkene har, utover å være spennende historier og godt skrivehåndverk, noen særdeles interessante hovedpersoner. Spesielt samspillet mellom Assad og Carl Mørck byr på en lun og fin humor. Assads egensnekrede eller misforståtte danske uttrykk, og Carls godmodige rettelser, samt ulike kamellignelser er til stede også i bok åtte.

Jussi Adler-Olsen har med serien om politifolkene Carl, Assad, Rose og Gordon blitt en favorittkrimforfatter for mange. Det ryktes at det kommer en bok nummer ni, hvor Carl Mørck står i sentrum for fortellingen. Men før det er det bare å glede seg til 18. oktober og den norske oversettelsen av «Offer 2117».

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar