torsdag 17. oktober 2019

Fransk kultroman det lukter svidd av

Vernon Subutex 1 av Virginie Despentes
Gyldendal 2018

Møt Vernon Subutex: Middelaldrende pariser, musikknerd extraordinaire og innehaver av platebutikken Revolver, en årelang institusjon i den parisiske musikkverdenen – men ikke nå lenger. At Vernon er karisma inkarnert, hjelper lite på platesalget i en stadig mer digitalisert musikkbransje, og Revolver får kroken på døra. Vernon blir tvunget til å leve av å selge plater på eBay, og av understøttelsen han får av rockestjernekompisen Alex Bleach.

Når Bleach dør av en overdose, tar tingene nok en vending til det verre. Vernon blir kastet ut av leiligheten, og det eneste han har igjen av eiendeler, er en bag med klær og tre videoopptak av Bleach som han har lovet å oppbevare, uten å ha sett hva de inneholder. Han inntar en nomadetilværelse på sofaer tilhørende vennegjengen – en brokete forsamling kvinner og menn, som alle på en eller annen måte befinner seg i utkanten av samfunnet. Nettet snører seg til rundt Vernon når det viser seg at noen er ute etter videopptakene han er i besittelse av, koste hva det koste vil. Men å få kloa i Vernon Subutex er vanskeligere enn man skulle tro.

Romanen er en burlesk oppvisning i skarp samfunnsanalyse, hvor det lesses på med frodige karakterer. Som litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume, skriver: «Vernon Subutex er så sitatvennlig at jeg kunne lest hele boken høyt. Det hadde nok likevel blitt for drøyt. Språket er direkte og grovt, satiren er både provoserende og lattervekkende». De som ønsker å unngå denne type språkføring, kan med dette regne seg som advart!

Dette er første bok i en trilogi, hvorav bok 2 kom ut i år. Denne står ikke tilbake for eneren på noen måte, og etterlater en spent nysgjerrighet på hva i all verden tredje og siste bok måtte kulminere i.

Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar