torsdag 24. oktober 2019

Det ligger mye i bare ord

Der krepsene synger av Delia Owens
Panta, 2019


Er du klar for en sareptakrukke av en bok? En bok som både er en oppvekstroman, en kriminalfortelling, et rettssalsdrama, en underholdningsroman, en kjærlighetsroman, en historisk roman og en sør-statsroman? Velkommen til sumpområdene på kysten av North Carolina.

Der vokser Kya, på bygda kalt Marsklandsjentas, opp i en familie med en fordrukken og voldelig far. Hun går ikke på skole, selv om hun har prøvd. Da moren en dag bare går sin vei, endres livet og Kya blir bitter. Så forlater søsknene redet, en etter en. Til slutt blir hun alene med faren. Selv om Kya mangler skolegang, kan hun alt om flora og fauna i området hun vokser opp i. Hun bruker sin kunnskap om naturen rett og slett for å overleve. Hun er en intelligent jente, men stenger følelsene inne.

Årene går og en dag blir småbyens kjekkas, Chase Andrew funnet død ved et utsiktstårn i sumpområdet. Lensmannen konkluderer raskt med at dette må være et drap, og retter sine fordomsfulle øyne mot Kya. Jenta som er annerledes.

Dette er en bok som handler om hvor ulike mennesker er, hvordan vi blir preget av arv og miljø og hvordan vi blir formet av det barnet vi en gang var. Det er også en bok om hva naturen skjuler, og det er fokus på natur og miljø. Sånn sett er det en veldig tidsriktig roman, selv om handlingen foregår i perioden 1952 – 1970. Boka er gripende, lyrisk og spennende, og den er krydret med lyrikk som går rett i hjertet på leseren.

Hva betyr så uttrykket Der krepsene synger? Det heter seg at du kan gå så langt du kan – helt til der krepsene synger. Det igjen betyr at du drar så langt fra folk at levende skapninger fortsatt oppfører seg som ville.

Da en låner så denne boka på biblioteket, fortalte hun meg at det var den fineste boka hun hadde lest i hele sitt liv. Og hun har lest mye.
Boka passer for deg som liker å lese om mennesker som ikke er like deg selv, og som liker stemninger og ukjente miljøer. God fornøyelse.

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar