torsdag 14. mars 2019

Hvordan leve videre etter omsorgssvikt og overgrep?


Tittel: Kinderwhore
Forfatter: Maria Kjos Fonn
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2018

Denne boken blir nok stående som den absolutt sterkeste leseopplevelsen jeg hadde i 2018. Maria Kjos Fonn skriver utrolig godt om et grusom tema.

Vi møter Charlotte, syv år, som bor sammen med moren sin. Moren sliter psykisk og har lange perioder der hun ligger til sengs flere døgn i strekk. Hun vasker ikke, hun handler ikke, hun lager ikke mat og hun tar seg ikke av Charlotte. De få gangene hun er ute av huset tar huns som regel med seg en kjæreste hjem. Kjærestene er mange, og sorgen er stor når forholdene tar slutt.. Moren døyver sorgen med piller. Når Charlotte er 12 år får mammaen en kjæreste som foretrekker Charlotte fremfor moren.  Etter overgrepene ser også Charlotte nytten av pillene og oppdager dermed en måte å skru følelsene sine av. Charlottes atferd i ungdomsårene blir svært selvødeleggende og preget av mye angst. Hun starter å mobbe andre, hun ruser seg og selger sex mot dop.  Etter alt for lang tid, først når hun prøver å ta sitt eget liv, får hun hjelp.


Ja, det er sterke saker, men boka gir oss et svært troverdig innblikk i hvordan det er å være barn og unge som Charlotte, og det er noe det ikke er mulig å forestille seg. Vi har nok alle kjent noen som Charlotte, og det gjør det ekstra sterkt å lese om hennes følelser, tanker og overlevelsesstrategier.
Rått og kraftfullt om en oppvekst med en far for mye og en mor for lite, og om kampen for - og mot et liv det er verdt å leve etterpå. Boka har blitt nominert til flere priser i 2018, blant annet Brageprisen og P2-lytternes romanpris.

Anbefalt av Mari Snortheim, Tolga folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar