torsdag 26. juli 2018

Når fortiden innhenter deg!


Fuglekikkeren : hvor mange hemmeligheter kan du holde på? 
Av William Shaw

Goliat forlag 2018

Dersom du likte Peter May’s trilogi om politimannen Fin Macloud, kan jeg anbefale «Fuglekikkeren». I kriminalromanen til William Shaw er også her politimannens oppvekst flettet inn i handlingen gjennom tilbakeblikk.

Fuglekikkeren Robert Rayner blir funnet mishandlet og myrdet, liggende i en trekiste i sitt eget hjem ved Kent-kysten i England. Den hjemløse drukkenbolten Donnie Fraser blir utpekt som morder, og det er bare politibetjent William South, som gjennom sin egen oppvekst kjenner hans historie og vet at dette ikke kan stemme. Etter hvert som etterforskningen utvikler seg, dukker William South’s skjulte fortid opp til overflaten.

Politimannen William South pleier ikke å delta i mordetterforskninger, men fordi den nye kriminalbetjenten, Alexandra Cupidi, ikke er kjent i området, må han bidra med sin lokalkunnskap. Det er to grunner til at William South ikke vil være med, den ene er at vi skriver begynnelsen av oktober, og det betyr at trekkfuglene er på vei – og South er en ivrig fuglekikker. Den andre er at han har en hemmelighet – han har drept selv. I tillegg viser det seg at den myrdete er hans nabo og venn.
Ved slutten av hvert «hovedkapittel», får vi et kapittel merket med en fugl. Disse sekvensene er parallellhistorier hvor vi forflytter oss til Nord-Irland på slutten av 1970-tallet. Den da 13 år gamle Billy McGowan/William South, var allerede en habil fuglekikker og benyttet enhver anledning til å stikke av gårde for å se på fugler. Bl. a. for å slippe unna drukkenbolten av en far, som også er voldelig av seg.

«Fuglekikkeren» er en type krim jeg har fått sansen for, nemlig litt oppvekstvilkår blandet med en krimgåte. Gode person- og miljøskildringer er et pluss. Dette er først bok i en serie.
Anbefalt av Tone Thorsen Stræte, Tynset bibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar