torsdag 19. juli 2018

Ett liv med trær, en billedbok for voksne


Trær jeg har møtt av Anna Fiske.
No Comprendo press, 2017.

Jeg har alltid klatret i trær. Som barn i tynne tette grantrær eller store eldgamle eiketrær, helst høyest opp, høyere enn alle andre. Overmotet tok meg og jeg måtte forbi de andre, om ikke noe annet litt lengre ut på øverste grein. Nå som 46-åring, i trær jeg slipper å brekke greiner for å komme frem, altså blir det ingen juletrær lengre.
Som skolebibliotekar har jeg sett barns store fasinasjon for og kjærlighet til Anna Fiskes tegninger, men jeg har ikke riktig skjønt den. Tegningene hennes ble for enkle og for fulle av prikker og små streker for meg.

Helt til jeg fikk Trær jeg har møtt i hendene. Den er like full av enkle pennetegninger med prikker og streker, men nå snakket alle prikkene og strekene til meg. Med verdens tydeligste og vakreste språk om ett liv, fra barndom til voksen kvinne med egne barn og en mor på åttiåtte. Om kjærlighet, begjær, frustrasjon og alle andre av livets følelser som hennes elskede trær har vært vitne til og også en stor del av.
I tekst er dette en svært lettlest bok, men som alle billedbøker er det så mye mer enn tekst. Historier og fortellinger som bare finnes i bildene.

Dette er en bok som kan leses fra perm til perm, men som man også bare kan slå opp på noen tilfeldige sider og oppdage helt annen historier.
Denne passer perfekt å drømme seg bort i, på en varm sommerdag eller når regnet høljer ned. Se på streker og prikker og lete etter gjenkjennbare figurer i bjørkas sort/hvite barkemønster greinenes formasjoner mot himmelen. Dette er en bok for deg som elsker trær (som meg), Anna Fiskes underlige billedverden, er nysgjerrig på hvordan en billedbøker for voksne er eller bare vil kose seg.

I tillegg er vi så heldige her oppe fjellregionen at museet på Tynset akkurat nå, frem til 18. august stiller ut Anna Fiskes bilder fra denne boken.
https://museainordosterdalen.no/anna-fiske

 
Anbefalt av Yngvill Sandnes, Alvdal bibliotek.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar