torsdag 21. juni 2018

Minnenes makt

Den svovelgule himmelen av Kjell Westö
Pax, 2018

Er det du husker virkelig det som skjedde? Hva er det vi husker av alt som har skjedd? Hva er det vi elsker? Hvordan forholder vi oss til svik, vold, andres feighet og ikke minst egen feighet?
Dette er spørsmål Kjell Westö tar opp i sin storslåtte episke finske familiesaga «Den svovelgule himmelen».

Fortellingen begynner i nåtid, men tar leseren raskt tilbake til 60-tallet. Bokas mannlige jeg-person blir en sommer venner med rikmannsgutten Alex. Et vennskap som kommer til å vare livet ut, men ikke uten en pris. Alex er vant til å få det som han vil. Fasade er viktig, men det viser seg at fasaden skjuler store familiehemmeligheter. Hva er sannheten om Alex sin far?

Disse to guttene blir etter hvert en gjeng sammen med Jajo som fort griper til vold, Krister som er en mer søkende type og Klasu som gjør som andre sier. Også er det Stella, Alex sin søster som blir bokas hovedpersons store romantiske utfordring. En besettelse som aldri fører til et endelig valg. Og Linda, som alltid er der hver gang det skjærer seg.

Bokas vaskeseddel sier at romanen spenner fra barndommens solblekte minner til vår tids voksende mørke. På veien følger vi samfunnsutviklingen, og personutviklingen. Det er kompliserte vennskap, klasseskiller, mellommenneskelige relasjoner, og mennesket på god og vondt. Forfatteren utforsker temaene med dybde og vidd. Fram vokser det en dyp historie bekledd med gode skildringer og et språk som kler fortellingen godt.  Over står den svovelgule himmelen.

Kjell Westö fikk i 2014 Nordisk Råds litteraturpris for boka «Svik».

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar