torsdag 14. juni 2018

Krim du aldri har lest maken til

Med blodig forsett 
av Graeme Macrae Burnet
Forlaget Press, 2018

Vi befinner oss på det skotske høylandet i slutten av 1860-årene. 17 år gamle Roderick Macrae, sønn av en leilending, står tiltalt for tre mord. At han har begått disse drapene, er hevet over enhver tvil; Roderick innrømte forholdet fra første stund, og de fysiske bevisene er entydige. En av de drepte er familien Macraes nabo Lachlan Mackenzie – og som Roderick selv skriver, var det "for å bedre min families skjebne at jeg fjernet ham fra det jordiske liv». 

Hva som mer konkret drev Roderick til å ta livet av Lachlan og de to andre - som vi lenge ikke engang vet hvem er - får vi kjennskap til fra ulike hold. Romanen består nemlig av tiltaltes egne nedtegnelser om opptakten til og gjennomføringen av udåden, i tillegg til rettsdokumenter hvor fengselslege, rettsmedisiner og vitner kommer til orde. Dertil hersker det sprikende oppfatninger hvorom Roderick er en landsbyidiot som ikke er frisk i hodet, eller om han derimot er usedvanlig begavet intellektuelt.

Boka har form som en dokumentar, og innledningsvis legger forfatteren opp til at dette rent faktisk har skjedd. Oppbygningen er intrikat, og det blir i stor grad opp til leseren å pusle sammen bitene og danne sitt eget bilde av saken. Boka setter leseren i sving også ved at man veksler på å dra på smilebåndet, klø seg i hodet og vri seg i vemmelse – og om du trodde du var ferdig med boka når siste side er lest, tro om igjen. Denne dveler, og bli ikke overrasket om skjulte sammenhenger kommer til syne i bevisstheten din etter hvert.

PS: Når sant skal sies, har overskriften til dette innlegget et lite unntak – det heter Parfymen og er skrevet av Patrick Süskind. Bøkene har fundamentalt forskjellig form, men atmosfæren og hovedpersonene har definitivt et og annet likhetstrekk. Ikke lest Parfymen? Vel, da har du lesestoff i lang tid fremover!

av Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar