torsdag 31. mai 2018

En unik gjengivelse av livet under et totalitært diktatur.

En samling noveller smuglet ut av Nord-Korea. En unik gjengivelse av livet under et totalitært diktatur.

Anklage skrevet under pseudonymet Bandi.
Cappelen Dam 2018.

Det dukket opp en novellesamling skrevet i Nord-Korea blant bøkene som kom på oversatt kulturfond denne gangen. Jeg har i alle år siden denne ordningen kom, funnet mange fine bøker, og denne er jo høyst aktuell.

Novellene er skrevet i tidsrommet 1989 til 1995 og smuglet ut av Nord- Korea. Forfatteren er anonym men skal være en ansett forfatter som får lov til å skrive i aviser og tidsskrifter. Synet av all nøden og elendigheten som tok livet av flere av hans egne venner først på 1990 tallet fremprovoserte dype refleksjoner over det samfunnet han var en del av.  Det å skrive novellene ble en ventil for han, men han var jo klar over at de kunne ikke få flere lesere enn han selv. Muligheten til å få dem ut kom da en slektning fortalte at hun planla å flykte. Bandi fortalte sin hemmelighet og hun lovte å prøve å få dem smuglet ut. 

Boka består av 7 noveller. Alle interessante fordi det er vanskelig for oss å sette oss inn i hvordan det er å leve i dette landet som en vanlig innbygger. Tenk å leve i et land der det å gråte kan bli tolket som at du er en fiende av regimet og blir kastet i fengsel. Den novellen som gjorde mest inntrykk på meg var «Så nære, så fjernt». Den handler om Myongcheol som har vært borte fra kone og sønn i 22 dager da han endelig dukker opp igjen som et spøkelse av den mannen som drog. Han hadde søkt tre ganger om å få reisedokument til å besøke sin sjuke mor som bodde i en annen region. Etter to avslag går han nå en tredje gang til kontoret med telegrammet om at moren ligger på det siste og ønsker å se sin eldste sønn en gang til. Men nei fortsatt får han avslag og i sin fortvilelse lar han seg først friste av en kamerat til en dram men det holder ikke med en. Godt fulle klekker de ut en plan om hvordan han skal komme seg til moren. Med kløkt og mot kommer han fram til siste hindring broen over elva. Her sto det en vaktpost han ikke hadde tenkt på og her var det ikke bare han som ble stoppet og nektet å dra videre. Tilslutt ble et lasteplan med fortvilede mennesker stuet sammen og de ble kjørt rett på tvangsarbeid. Myongcheol fikk 22 dager og det er når han kommer heim til kone og sønn at vi blir delaktig i hele historien.

Novellene forteller om mange skjebner blant den vanlige mann og kvinne i dette lukkede landet.  Les boka og vær en av dem som forfatteren håpet og nå med sine noveller. Som det står i etterordet. «Forfatteren har tro på at press utenfra kan forvandle slavesamfunnet han lever i raskere enn press innenfra». 

Anbefalt av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar