torsdag 15. februar 2018

Viktigheten av frihet

Anarchy in the UKR av Serhij Zjadan
Pax forlag 2017

Ukraina var lenge et brennhett tema i norske medier og forsetter å prege internasjonal politikk i dag. «Anarchy in the UKR» er delt i to deler. I den første setter journalisten Zjadan ut på et oppdrag han gav seg selv – å skrive en bok om anarkismen og fortidens anarko-kommunistiske helter. Ting går derimot ikke helt som planlagt.

I den første delen tar forfatteren oss med på en reise i både tid og sted. Post-sovjetiske Ukraina slår leseren som et nedslående sted, med steder som ennå ikke har blitt gjenoppbygget etter Pol Pots herjinger. Politiet er korrupt, politikere er korrupte og det ligger en generell forakt for borgerlige i hovedpersonen. Zjadan minnes oppveksten sin og fokuset skifter fort vekk fra det opprinnelige oppdraget hans.

I del to drar han inn bak frontlinjene til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina og skildrer det han ser der. Leseren får et viktig innblikk i veien til annekteringen av Krim-halvøya fra et ukrainsk perspektiv, men uten fordømmelse og anklager.

Dette er en bok som gir et viktig perspektiv på både dagens og fortidens Ukraina. Om du er politisk engasjert, opptatt av menneskeskjebner eller bare på utkikk etter en god bok er denne verdt en titt.

Anbefalt av Ina Mulvik, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar