torsdag 8. februar 2018

En hjerteskjærende skildring om det å være ung

Størst av alt, av Malin Persson Giolito. 
Cappelen Damm, 2017.

Romanen starter i stillheten etter en skoleskyting. «Alle er blitt skutt bortsett fra meg, jeg har ikke så mye som et blåmerke». Maja er tiltalt for massemord, og etter ni måneder i fengsel følger vi henne gjennom rettsaken. Hva var det egentlig som skjedde den skjebnesvangre dagen? Hvordan kunne det gå så galt?

Maja Nordberg er ei skoleflink, 17 år gammel jente som lever i et trygt hjem med kjærlige foreldre. Hun blir sammen med Sebastian, en styrtrik gutt, kjent over hele landet pga farens enorme rikdommer. Hans liv består av tjenere, kjendiser, flotte middager og sikkerhetsvakter. Moren er ute av Seb`s liv for lenge siden, og faren er en kynisk forretningsmann som har null sympati for andre rundt seg.


Stoffmisbruk, skulking og psykiske problemer er medaljens bakside, og Maja ønsker seg etter hvert bort, men da Seb prøver å ta livet sitt tør hun ikke annet enn å bli. Seb vil bare være sammen med Maja, og hun isolerer seg fullstendig. Foreldrene roser henne for hvor snill og moden hun er som forbarmer over Seb, og Majas fortvilte situasjon er det bare hun selv som føler på.

Romanen ble kåret til årets beste svenske kriminalroman i 2016. Jeg klarte ikke å legge fra meg boken, og det er vel kanskje første og siste gang jeg har tatt med meg ei bok til frisøren.

Forfatteren Malin Persson Giolito er selv jurist, og datteren til GW Persson


Anbefalt av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar