torsdag 11. januar 2018

Kroppens evige kamp for å overleve«Immun – Kroppens evige kamp for å overleve» av Anne Spurkland
Spartacus forlag, 2017
Anne Spurkland har skrevet en populærvitenskapelig bok om kroppens eget forsvarssystem, immunsystemet – boka er både lærerik og engasjerende.

Anne Spurkland har mormor fra Tynset og har vokst opp med fortellingen om Vesleblakken av Jacob Breda Bull, og hun har benyttet denne historien for å sette leseren inn i temaet. Vesleblakken er fortellingen om hesten som sprang etter doktoren for å redde sin aller beste venn, veslegutten Johannes, som hadde lungebetennelse. Hesten sprengte seg til døde, men i dag vet vi at Vesleblakken døde til ingen nytte. Anne Spurkland skriver i boka at Johannes ville overlevd uansett, fordi han var heldig og hadde gode gener som gjorde at kroppen hans tålte infeksjonen. Mange døde, men ikke alle.  Forfatteren forklarer det med at guttens immunsystem hadde mobilisert og kunne bidra med antistoffer mot mikrobene som angrep lungene.» I dag har vi antibiotika som stopper betennelsen på et tidligere tidspunkt, og dermed hindrer lungebetennelser fra å bli totale», skriver forfatteren.
Det er interessant å lese om hvordan tyrkiske kvinner i Istanbul for 300 år siden viste den britiske ambassadørens hustru, lady Montagu, hvordan de beskyttet seg mot kopper. Immunforsvaret ble stimulert til å beskytte mot kopper ved at friske barn ble podet gjennom et stikk i huden med sårvæske fra en koppesyk pasient. Dagens vaksiner bygger på metoden som Lady Montagu innførte i Europa.

Anne Spurkland er professor i medisin og forsker på molekylær immunologi og beskriver i boka forskjellige sykdomsforløp. Boka avslutter med noen betraktninger om vaksinering og hvordan vi selv kan bidra til et godt immunforsvar.

Kom og hør Anne Spurkland fortelle om Immunologi på Tynset bibliotek torsdag 25.januar. Jeg kan love deg en engasjerende foredragsholder!

Anbefalt av Tone T. Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar