torsdag 14. desember 2017

Tidenes beste norske bok

Gert Nygårdshaug : Mengele Zoo
Cappelen Damm, 1989

Gert Nygårdshaugs kritikerroste "øko-thriller" om fattiggutten Mino fra regnskogen ble i 2007 kåret til "Tidenes beste norske bok"  i et samarbeid mellom NRK nitimen og Dagbladet under litteraturfestivalen på Lillehammer. Ti år senere er den fremdeles like aktuell og lanseres nå som en mulig tv-serie av "Kon-Tiki"-regissør Espen Sandberg, som har kjøpt rettighetene sammen med Motion Blur og SF Norge.   

Mino Aquiles Portoguesa vokser opp i en liten landsby i den latin-amerikanske jungelen og får ikke mange lykkelige barneår som sommerfugljeger sammen med sin far før man får de første indikasjonene på at livet i jungelen er i ferd med å endre seg. Store multinasjonale selskaper skyr ingen midler i sin jakt etter olje, noe som får fatale konsekvenser for hele landsbyen og ikke minst for Mino selv. Etter katastrofen følger vi Mino i hans stadig mer innbitte jakt på hevn til han etter hvert leder en verdensomspennende terrororganisasjon mot miljøkriminalitet og de som begår den.  

Vil du ha spenning, kjærlighet, drama eller verdenspolitikk - denne romanen har alt. Det er nå 28 år siden boka ble utgitt, men den er dessverre skremmende aktuell så lenge regnskog og andre naturressurser stadig må vike for kapitalismen. Handlingen, skildringene og nettopp budskapet er noen av grunnene til at dette er en av mine absolutte favorittbøker.   

"Mengele Zoo" er første bok i "Mino-trilogien" som fortsetter i "Himmelblomsttreet" og "Afrodites basseng". Se gjerne tv-serien om den blir realisert, men les boka først! 

Anbefalt av Mari Aas
Holtålen folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar