torsdag 30. november 2017

Tjenerinnens tilbakekomst

Tittel: Tjenerinnens beretning
Forfatter: Margaret Atwood
Forlag: Aschehoug
År: [1985] 2017

Da Margaret Atwoods dystopiske roman Tjenerinnens beretning kom ut på midten av 80-tallet, ble den møtt av strålende kritikker og begeistrede lesere over hele verden. Drøye tredve år er gått, men nå er den igjen aktuell som følge av en HBO-serie som er basert på boken, nemlig The Handmaid’s tale (se trailer).

Handlingen utspiller seg i det strengt puritanske og kvinnefiendtlige regimet Gilead, som etter et blodig kupp har erstattet det som tidligere var kjent som USA. Det hele styres av en elite, med de såkalte Førerne i spissen, hvis ekteskap i regelen er barnløse som følge av utstrakt infertilitet. Det er her fortelleren Offred kommer inn. Hun er en av Tjenerinnene; unge kvinner som hjernevaskes og tvinges til slaveri som følge av sin fruktbarhet. Disse har sitt virke som konkubiner, med ett eneste formål: å skulle bære frem barn for Førerne og deres Hustruer. Gjennom Offred får vi nærmest føle på kroppen hvordan det er å være helt uten rettigheter – men samtidig i besittelse av et sinn som nekter å la seg knekke.

Tjenerinnens beretning er en roman av det rystende slaget, og kan leses inn i nær sagt alle humanistiske og samfunnsvitenskapelige disipliner, som det skrekkeksempelet på menneskelig brutalitet og undertrykking den er. Like fullt er den spennende som en thriller, og en av de bøkene som ikke lar noen leser forbli uberørt. Så se gjerne serien, men les også boken – den er mesterlig komponert og noe helt for seg selv.

Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar