torsdag 23. november 2017

En stemme fra rustbeltet

Forfatter: J.D. Vance
Tittel:
Hillbillyens klagesang : en biografi om en familie og en kultur i krise
Forlag: Cappelen Damm
År: 2017


J.D. Vances selvbiografi «Hillbillyens klagesang» er en øyenvitneskildring av en dysfunksjonell oppvekst blant hillbillyene i Appalachia, og en sosiologisk studie av den fattige arbeiderklassekulturen i rustbeltet. En kultur som er både nedvurdert, utstøtt og tilnærmet utestengt fra den amerikanske drømmen. Ketil Raknes omtaler boka som «en viktig og unik bok fordi den gir innsikt i denne gruppen på dens egne premisser. Den gir fattige hvite mennesker i USA en talsperson som skildrer dem både med empati og nådeløs distanse.»
J.D. Vance vokste opp i Middelton i Ohio, hovedsakelig hos sine besteforeldre. Familien hans har tradisjonelt jobbet i lavtlønnede, fysiske jobber – men disse jobbene blir det stadig færre av. De som er igjen, er som regel både harde og dårlig betalt. Resultatet er en følelse av håpløshet i hele området – en følelse av at uansett hva du gjør, vil det ikke gjøre ting bedre.

Besteforeldrene har sine hillbillyverdier med seg som lojalitet, familie og tradisjoner, men med på lasset følger også en høy grad av vold og verbal mishandling. Vance forteller om bestefarens alkoholisme og moren som er narkoman. Det er den skrekkinngytende bestemoren som gjennom sin «tøffe kjærlighet» redder Vance. Hun gjentar stadig at han ikke må bli som dem som tror at systemet er rigget mot dem, for det er nettopp den forestillingen som gjør at de taper.

Vance skriver at han lenge forsøkte å forstå hvordan håpløsheten har oppstått. Hvordan rustet rustbeltet og hvorfor har ikke arbeiderklassen taklet omstillingen? Det fins mange forklaringer; automatisering, globalisering, manglende videreutdanning og velferdsordninger. Men for Vance er ikke dette tilstrekkelig, for selv om dette er årsaker forklarer ikke det den enkeltes daglige beslutninger.
I presidentvalgkampen i 2016 ble skjebnene til lavt utdannede hvite menn i Midtvesten et diskusjonstema. Vance holder et speil opp mot det amerikanske samfunnet, hvor han viser at mange definerer seg som ofre, men få tar eierskap til problemene. Det alltid er noen andre å legge skylden på.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar