torsdag 2. november 2017

En historie som vil oss noe viktig


Blå av Maja Lunde
           Aschehoug, 2017

I 2015 tok Maja Lunde verden med storm med Bienes historie, nå følger hun opp suksessen med en ny roman om menneskenes og naturens sårbarhet. Dette er den andre boka i det som skal bli «klimakvartetten».

I romanen møter vi 67 år gamle Signe. Hun kommer fra det frodige Vestlandet, og vann har alltid vært viktig for henne. Som ung var hun en ivrig aktivist og demonstrerte mot at fossen i hjembygda skulle legges i rør, nå er hun tilbake, rystet over at isbreen blir ødelagt for at rikfolkene i Dubai skal få isbiter i drinkene sine. I fullt sinne drar hun til Frankrike med sin seilbåt Blå for å oppsøke sin store tapte kjærlighet Magnus som igjen har latt seg overtale av de kommersielle kreftene.

I en annen historie møter vi David, og året 2041. Han er på fortvilet flukt med sin datter gjennom et tørkerammet Sør-Europa. De ender opp i en flyktningleir der håpet om å finne mat, vann, kona og yngstesønnen som har blitt borte under flukten preger dagene. En dag oppdager de en gammel seilbåt i en forlatt hage, og på et forunderlig og fantastisk vis flettes de to historiene sammen.

En vakker historie som tar opp ubehagelige framtidsscenarioer, men som likevel gir oss håp.


Anbefalt av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar