torsdag 7. september 2017

Velskrevet krim for mørke høstkvelder

En femte årstid av Torkil Damhaug
Cappelen Damm, 2016


«En femte årstid» handler om Ann, som sammen med tre andre ungdommer stenger en gutt inne i en gammel nedlagt fabrikk og deretter må ta konsekvensene av det når to av dem blir funnet døde og den tredje forsvinner. Politimannen Bjørn Lindbekk er faren til Ann og vi følger ham i hans stadig mer desperate forsøk på å finne ut hvem som står bak. I prologen får vi høre om en forferdelig ulykke som hendte på den samme fabrikken i 1978, der en av de ansatte falt i asfaltkummen og døde – kan dette ha noe med saken å gjøre? I tillegg er faren til gutten som blir stengt inne i fabrikken, tidligere dømt for mordet på guttens mor – uten at hun noen gang ble funnet.

Her er det mange løse tråder å nøste opp og man lager seg hele tiden nye teorier om hvem gjerningsmannen er. Bjørn Lindbekk kan minne om en viss Harry Hole og karakterene blir veldig levende når Damhaug stadig bytter fortellerstemme og vi får følge tankene til mange i persongalleriet – heldigvis uten at det noen gang avsløres for mye og røper slutten. Her er det også gode skildringer av ulike menneskelige relasjoner, kanskje særlig forholdet mellom Ann og faren Bjørn, der Ann føler seg sviktet og valgt bort til fordel for farens nye familie og Bjørn føler seg mislykket både som far og i forsøket på å få sin nye kone til å godta Ann som en del av familien.

Torkil Damhaug vant for øvrig Rivertonprisen for denne boka tidligere i år - en pris han også vant i 2011 for kriminalromanen "Ildmannen".

Anbefalt av Mari Aas, Holtålen folkebibliotekIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar