torsdag 26. januar 2017

Tro, håp, og slit


 
Rolf Engan: Salome, 2014, Salomeråens sønner, 2015, Salomeråens farvel, 2016.
Snøfugl forlag.
Denne gangen presenterer jeg en totalpakke, da både lesetipset og forfatteren er kortreiste. Rolf Engan fra Ålen har nå avsluttet sin trilogi om Salome og hennes etterkommere.
Første bok handler om Salome Raaen som på slutten av 1700-tallet slo seg ned i Rugelråen i Ålen. På et lite område mellom elva Rugla og selve berget, bygde den meget så myteomspunne Salome og mannen Iver et livsverk rett og slett i et juv.  Det er trange kår, og boken kan leses som fattigfolks historie. Hvem var denne Salome, som med sterk gudstro kjempet mot mange prøvelser? Med både skriftlige kilder og egen fantasi har Engan tatt Salome fram fra historien og mytene og inn til leseren gjennom sine dokumentarromaner.
Første bok ble så godt mottatt, at Engan valgte å følge Salomes tre sønner videre i to bøker til.  Bersvend ble han som tok over det vesle gårdsbruket, mens brødrene Iver og Ingebrigt valgte å prøve lykken «Over there». I 1853 emigrerte de to til Amerika, å håp om et bedre liv. De er to vidt forskjellige personligheter. Iver prøver seg som farmer, men har også arvet Salomes religiøse grublerier. Ingebrigt er skogsarbeideren, som ikke grubler like mye, men arbeider og er flinkere til å legge seg opp penger. Men lykkens land, viser seg å ikke bare by på gode avlinger og klingende mynt. Utfordringene står i kø. Det er borgerkrig, indianerkamp, kirkestrid, gresshoppesvermer og oppbrudd, men også nye muligheter. Samtidig følger vi Bersvends liv hjemme i Norge.

Dette grepet gjør at leseren får et godt tidsbilde av Engans dokumentarromaner. Det handler om utvandringshistorien både her i Norge og i Amerika. Hvorfor utvandret folk?  Hvordan skjedde det? Hvilke tanker hadde de rundt saken? Hvorfor valgte noen å bli igjen?
Jeg som leser har rett og slett utvandret litt jeg også.  Jeg har vært med på strabasene på overfarten. Jeg har vært med i drømmer og håp, medgang og motgang. Jeg har dyrket jord og kjempet mot snøstormer.
Bøkene er lette å lese, men de gir mye kunnskap og innsikt, og er en kilde til refleksjon.
Torsdag 2. februar kommer Rolf Engan til Tolga bibliotek og forteller om bøkene sine. Og det kan godt hende at det dukker opp en og annen Tolging og andre Nord-Østerdøler i foredraget.
En liten kuriositet til slutt: Salome, som betyr fred, er en av Marit Bjørgens formødre. De er kanskje i bunn og grunn ikke så ulike.
Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar