torsdag 17. november 2016

En viktig bok fra Seierstad

Åsne Seierstad : To søstre
Kagge, 2016

Dette er den sanne historien om to søstre som forlater sitt trygge hjem i Norge for å reise til Syria og slutte seg til IS. Ingen i familien vet at de reiser, de har heller ingen som helst anelse om hvor radikalisert de to søstrene har blitt, til tross for at de bor under samme tak. Foreldrene fortviler og er overbevist om at jentene har reist mot sin vilje, men det viser seg etter hvert at de har planlagt dette i lang tid. Jentenes far reiser etter dem til Syria for å forsøke å hente dem hjem til Norge, men så lenge de selv ikke vil tilbake blir dette en meget vanskelig oppgave.

 Åsne Seierstad kommer som alltid tett innpå familien og man kan ta og føle på farens sorg og frustrasjon i letingen etter døtrene sine. Gjennom jentenes kommunikasjon med omverdenen fra Syria får vi også et sjeldent innblikk i en hverdag som «IS-husfrue», der de tilsynelatende virker relativt uberørt av hva som foregår rundt dem. 
Jentenes «facebook-chat» med sin bror hjemme i Norge er særlig interessant lesing, da han stadig stiller dem til veggs for sine religiøse overbevisninger og tar tydelig avstand fra deres handlinger. I tillegg får vi kjennskap til hva som rører seg i de radikale muslimske miljøene rundt Oslo, samtidig som forfatteren trekker de store linjene i den politiske situasjonen i Syria og områdene rundt på en lettforståelig måte. Dette er en viktig bok fordi den viser hvordan to meget oppegående og skoleflinke jenter kan bli så radikalisert at de vil ofre livet sitt for sin tro og IS. 

Anbefalt av Mari Aas
Holtålen folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar