torsdag 27. oktober 2016

Orientekspressen – klar til avgang!


Tittel: Orientekspressen : en vårreise 
Forfatter: Torbjørn Færøvik
Forlag: Cappelen Damm
År: 2016

I 1883 la den historiske Orientekspressen ut på sin første tur fra Paris til Istanbul. Færøviks «moderne» og utvidete Orientekspress, starter i London med første stopp i Paris. Videre ruller toget til blant annet München, Wien, Budapest og Bukarest, så til Istanbul og Ankara før reisen går videre til Georgia, til Baku i Aserbajdsjan, gjennom Turkmenistan for å ende opp i Samarkand i Usbekistan.

I Torbjørn Færøviks reiseskildring blir det en reise hvor både kulturhistorie og samtidsbetraktninger hører med – i tillegg til en masse historiske fakta fra stedene togreisen dekker.

Som leser har jeg så vidt startet togreisen og ankommet Paris, hvor jeg sitter på «Restaurant Jules Verne» i Eiffeltårnet sammen med forfatteren.  Jeg blir fortalt at det var Napoleon 3. og hans byplanlegger Baron Hausmann som skapte byen. Napoleons mål var å skape en storslått, effektiv by med brede, lyse gater, lange siktlinjer, åpne plasser, hager og trær – og ikke å forglemme nytt kloakksystem og en akvadukt som kunne før rent vann inn til de forskjellige bydelene. Med linjal ble avenyer planlagt tvers gjennom byens slum, noe som medførte at 20% av byens befolkning ble fordrevet.

Videre vandring gjennom Paris’ gater blir vi kjent med malere som bl.a.  van Gogh og Toulouse­­-Lautrec - i tillegg til forfattere som bl.a. Emile Zola, Hemingway og Victor Hugo.

På benkene rundt katedralen Notre Dame sover Paris’ nye «miserable». Det er unge menn fra Midt-Østen og Afrika som leter etter en ny framtid i Europa.

Etter mye kunnskap om Paris, er på tide å gå på toget igjen og bli med på reisen helt til Samarkand. «Lukk dørene – ta plass!»


Anbefalt av Tone Thorsen Stræte, Tynset biblotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar