torsdag 18. august 2016

Hoi, rødbeter!

Olduz og kråkene av Samad Behrangi
Bokvennen, 2016
 
Samad Behrangi var fra Iran og arbeidet som lærer inntil han døde under mystiske omstendigheter i 1968. Han samlet muntlige folkeeventyr, skrev egne eventyr og noveller. Historiene var ofte baserte på hendelser han hadde opplevd som lærer i landsbyene, og av historier elevene fortalte ham fra sine liv.
Historiene var regimekritiske og også kritiske til landets skolevesen, noe spesielt novellen «Vane» i denne samlingen viser. Det som er spesielt med historiene hans, er at de er relativt utilslørte i sin kritikk av regimet, og at de er skrevet for barn. Dette begrunnet han med at «det var barna som skulle sikre Iran en god fremtid. Følgelig måtte de bevisstgjøres om problemene så tidlig som mulig.». Dette er interessant lesning og man kan lese mer om det i etterordet i boken.
Selv om det sies at han skrev for barn, vil jeg si at novellene i «Olduz og kråkene», som er en novelle- og eventyrsamling, definitivt passer for voksne. Jeg likte spesielt godt fortellingene «En fersken, tusen ferskener» hvor et lite ferskentre forteller sin historie om hvorfor det ikke vil gi ferskener til gartneren som arbeider for landsbyens overhode.

og «Den rødbetselgende gutten», hvor «Hoi, rødbeter» i overskriften er hentet fra. Her hører vi historien til den 10-12 år gamle Tari Vardi, som har mistet faren sin, har en syk mor, og som nå livnærer seg av å selge rødbeter.

Samlingen inneholder interessante og gode noveller, og et spennende etterord som forteller mer om forfatteren og symbolikken i novellene. Her kan man velge om man vil lese etterordet før, eller etter man har lest historiene. Det anbefales å bruke tid på etterordet som i alle fall for meg gav en bedre forståelse for innholdet og handlingen i historiene, og situasjonen i Iran, som gjennomgikk mange forandringer på hans tid.


Anbefalt av Torstein Aasbrenn, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar