torsdag 21. juli 2016

To kunstnerbøker


Slapgard, Sigrun: Maleren                   Storberg, Marianne: Brevet fra Betsy
Cappelen Damm 2015                           Aschehoug 2012

                         


Jeg er glad i historiske romaner,  gjerne fra en ikke alt for fjern fortid, og biografiske romaner. Den siste sjangeren er omstridt . Det er vanskelig å skille mellom det historisk korrekte og det som er diktet.  Like fullt fascineres jeg ofte av slike romaner  og får lyst til å finne ut mer om de personene og den tiden de omhandler.

Jeg har lest 2 slike  bøker  i det siste som jeg har  likt godt: Sigrun Slapgards bok Maleren om Anders C.  Svarstad som var gift med Sigrid Undset og Marianne Storbergs Brevet fra Betsy om komponisten Halvdan Kjerulf.

Slapgard skriver lett og godt. Vanligvis skriver hun på nynorsk, men denne gangen på bokmål. Romanen følger de tidslinjene vi er kjent med fra samlivet til Svarstad og Undset, men gir et annet syn på samspillet mellom de to og sinnstemningene deres. Kanskje var ikke forholdet så svart-hvitt som vi ofte får inntrykk av når vi leser biografier om Undset.  Svarstad som maler og hans omdømme i samtida blir trukket fram i boka. Han framstilles som mer betydelig i samtida enn det ettermælet han har fått, da han har kommet litt i skyggen av mange av sine samtidige kunstnere.

Marianne Storberg er en forholdsvis ny forfatter. Hun har gitt ut 2 bøker og debuterte med  Brevet til Betsy i 2012. Hun er historiker og har tatt doktorgrad på en avhandling om vennskap mellom menn på 1800-tallet. Dette  kan vi lett se i Brevet fra Betsy. Den handler om Kjerulf og hans familie som opplever dramatiske ting, med økonomiske vanskeligheter etter farens død. Flere av søskenene dør og Kjerulf , som eldste sønn, føler stort ansvar for å hjelpe mor og søsken økonomisk. Ved siden av prøver han å utvikle seg som musiker og komponist. Vennekretsen består av blant andre maleren Hans Gude, og  forfatteren Johan S. Welhaven, som en stund er forlovet med Kjerulfs søster Ida. Hun dør for øvrig også ung. Vennskapet mellom mennene består av beundring, samarbeid, kunstnerisk utvikling, sjalusi og rivalisering om samme dame. Dette blir hovedinnholdet i boka. Ved siden av er den et tidsbilde fra Christiania på 1800-tallet. Også i denne boka er de faktiske forholdene riktige.


Anbefalt av Inger Anne Langøien, Røros Folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar