torsdag 7. juli 2016

Menneskehetens historie


Yuval Noah Harari: Sapiens
Bazar 2016

En gang var vi, Homo sapiens, en art på lik linje med andre arter. Et dyr uten særlig betydning. For 70 000 år siden fantes flere arter av mennesker, som Homo erectus og Homo neanderthalensis.  I løpet av de siste 70 000 årene har vi utviklet oss til verdens herskere. Hvordan har det skjedd?  Yuval Noah Harari har skrevet den fantastiske historien om menneskeslekten. Boka er underholdende og tankevekkende og har blitt en internasjonal bestselger.

«Plasserer man et menneske og en sjimpanse på en øde øy, er sannsynligheten stor for at sjimpansen overlever. På individuelt nivå er vi nemlig ikke særlig flinke, men som gruppe er vi uslåelige. Våre sosiale evner er blant egenskapene som har gjort oss til verdens herskere», skriver Jørn Hurum.

Menneskeartens sosiale evner er en del av en overlevelsesteori. I boka utdyper Harari de tre viktigste revolusjonære hendelser som formet mennesket: Den kognitive revolusjonen for omtrent 70 000 år siden da sapiens lærte seg å kommunisere og jobbe sammen om felles ideer, jordbruksrevolusjonen for 12 000 år siden og den vitenskapelige revolusjonen for bare 500 år siden.  Harari avslutter med å antyde at dagens bioteknologiske revolusjon muligens vil føre til endringer i vårt arvemateriale, og i praksis gjøre oss til en ny art.

Under er listet opp en av Hararis måter å formidle menneskets utvikling:
ILD ga oss makt
SLADDER hjalp oss å samarbeide
JORDBRUK økte appetitten vår
PENGER ga oss noe å stole på
MOTSIGELSER skapte kultur
VITENSKAP gjorde oss livsfarlige


«Sapiens» er boka  for deg som er glad i sakprosa!

Anbefalt  av Tone Thorsen Stræte, Tynset bibliotek                                                                                                                                                                                        

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar