torsdag 16. juni 2016

Historien før historien

Beatrice og Benedikt av Marina Fiorato, Vega, 2015

Shakespeares velkjente komedie Stor ståhei for ingenting er trolig skrevet og fremført første gang i 1598 eller 1599. Engelsk/italienske Marina Fiorato har studert Shakespeares skuespill ved Universitetet i Oxford. Da hun leste stykket ble hun veldig fascinert av rollefiguren Beatrice. Hun var munnrapp og vittig, og lot seg ikke dominere i et mannsdominert samfunn. Hun var en sterk kvinne. Dette inspirerte Fiorato til å skrive boka Beatrice og Benedikt som er historien før Stor ståhei.

Vi skal fortsatt til Messina på Sicilia og året er 1588. Fiorato skriver om et samfunn hvor maktkampen råder. Det går mot krig mellom Spania og England. Hit kommer Beatrice fra Nord-Italia for å tilbringe sommeren med sin kusine Hero og onkel Leonato. Hit kommer også soldaten Benedikt. Tross en gjensidig ordkrig, utvikler det seg en dyp forelskelse mellom disse to. Men krig, misforståelse, renkespill og kommer i veien. 
På den ene siden er historien klassisk. Det er hjerte, smerte og intriger. På den andre siden gir den et godt tidsbilde både historisk, sosiologisk og samfunnsmessig.  Vi hører blant annet om presteskap og adel som ønsker å forvise maurerne, mens lokalbefolkningen trykker dem til sitt bryst.
Ikke minst å lese om den forestående krigen mellom England og Spania er interessant. Det er en krig som også berører Sicilia. Krigen omhandler både erobring av land og gjeninnføring av katolisisme i England.
Det hersker en konspirasjonsteori rundt Shakespeare. Var han virkelig engelsk og født i Stratford-Upon-Avon? Noen mener han var fra Messina på Sicilia og flyttet med familien til England under inkvisisjonen. Mer om det kan du lese i boka.
Dette er Fioratos sjette bok.  Hennes mest kjente er nok fantastiske Glassblåseren fra Murano.
Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar