torsdag 24. mars 2016

Litterær perle i sin beste alder

Frøken Jean Brodies beste alder av Muriel Spark

"Frøken Jean Brodies beste alder" ble utgitt i 1961, og regnes som en av Muriel Sparks beste bøker. I 1969 ble den filmatisert, og skuespiller Maggie Smith ble tildelt en Oscarstatuett for sin rolletolkning av frøken Brodie. Bokens suksess til tross, forelå den ikke i norsk oversettelse før i 2014. Bedre sent enn aldri!

Mange av oss husker nok minst én lærer som har gjort uutslettelig inntrykk i klasserommet, men frøken Brodie tar sannsynligvis innersvingen på de fleste. Frøken Brodie er lærer på en pikeskole i Edinburgh på 1930-tallet, er høyst utradisjonell i sitt virke og har mildt sagt kontroversielle idealer. Hun skriver mattestykker på tavlen kun i tilfelle rektor kommer, og historie er et fag som i frøken Brodies verden typisk omfatter såvel Charlotte Brontës kjærlighetsliv som hennes eget.

Den manipulerende frøken Brodie ser seg ut seks 10-årige jenter som blir til «Brodie-klikken», som hun anser som høyt hevet over de andre elevene - og med viktigere ting å beskjeftige seg med enn regnestykker, pugging av hovedsteder og tilsvarende meningsløse sysler. «Gi meg en pike i mottakelig alder, og hun er min for alltid», lyder frøken Brodies selvsikre ord. Men Brodie-klikken er en brokete forsamling, og en dag forråder en av de unge protesjéene sin høye beskytter...

Denne boken er på samme tid et komisk mesterverk og et spark mot diktatur og egoisme, som når den endelig foreligger på norsk, fortjener mange lesere.

God påske!

Anbefalt av Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons Minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar