torsdag 10. mars 2016

Jenter på flukt

                     Buddha på loftet av Julie Otsuka.

                                      Forlaget Oktober, 2015


   En gjeng av unge forhåpningsfulle japanske jenter reiser med båt til Amerika. De skal ditt for å gifte seg med menn de har aldri sett før. De er jenter på flukt fra et land i nød, fra fattigdom, fra foreldrene sine, fra sine venner. Slik begynner boka «Buddha på loftet» til Julie Otsuka.

Disse jentene får vite at ektemennene deres løyet for dem: for at «de var fruktplukkere, ikke silkehandlere, de ikke bodde i store hus, men i telt og på låver, og ute på akeren, under åpen himmel, med sola og stjernene som tak – så ville de aldri ha kommet til Amerika for å gjøre de jobbene ingen amerikanere med respekt for seg selv ville ta.»

Arbeid var alt de kunne tenke seg, glemme seg bort i det, så til slutt av slitet glemte de Gud. De glemte Buddha. Og livet begynte sin sirkel på nytt. Japanske jenter får barn, noen av dem får bedre jobb og noen av dem lærer seg det nye språket og tenker andre steder å dra til.

«Det var kvinnene deres som lærte oss det viktigste vi trengte å vite. Hvordan man skulle legge i ovnen. Hvordan man skulle re opp en seng… Hvordan håndtere en vannkran, noe mange av oss aldri hadde sett i hele vårt liv.»

Boka forteller så mye av livet til disse jentene på så fin måte at leseren blir dratt inn i fortellingen og føler seg helt med, som «en av dem». Det føles at ting ordner seg, grusomhetene blir glemt og japanere blir de «nye» amerikanere, men så skjer det: Bombing av Pearl Harbor i 1941, og både gamle og unge sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere.

Sterk og flott bok som anbefales til alle som noen gang følt seg på flukt eller mistet troen på seg selv.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar