torsdag 10. desember 2015

En engasjerende bok

"Når vi mister oss selv" av Matthew Thomas

Dette er en fascinerende og innholdsrik roman. Den tar utgangspunkt i det irske immigrantmiljøet i USA. Den forteller om kampen for å skape seg en bedre framtid. Ikke minst beskriver den forløpet av en sykdom som mange av oss frykter, nemlig Alzheimer.
 
Vi følger Eileen Tumulty fra hun som barn må hjelpe sine foreldre, ikke minst sin alkoholiserte mor, i et fattig miljø. Men Eileen er intelligent og viljesterk, får skolestipend og en utdannelse. Hun gifter seg med en annen irsk etterkommer, Ed. Han er en lovende hjerneforsker, tjener godt, og med Eileens ærgjerrighet jobber de seg vekk fra et fattig, men hjertevarmt nabolag til finere hus og litt fjernere naboer.
 
Det hele går en vei helt til Ed begynner å miste grepet på jobben. Den glitrende foreleseren blir usikker og greier ikke oppgavene sine lenger. Eileen hjelper og støtter og vil i det lengste ikke se sannheten i øynene.
 
Boka viser den gradvise utviklingen av sykdommen.  Fornektelse, venner som trekker seg unna, barn som ikke gjenkjenner sin far lenger, Eileens kamp for å holde Ed tilstede lengst mulig.
 
Det blir jo ingen happy ending på en slik historie, men den er innsiktsfullt og varmt skrevet om vanskelige livsvilkår og ikke minst en skremmende sykdom.
 
Anbefalt av Inger Anne Langøien, Røros folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar