torsdag 26. november 2015

To venninner fra Napoli

Mi briljante venninne av Elena Ferrante


Når jeg skal på ferie prøver jeg alltid å finne en skjønnlitterær roman med handling fra feriestedet. Dersom din neste destinasjon er Napoli, vil jeg tipse deg om «Mi briljante venninne». Boka er første del av den anonyme forfatteren Elena Ferrantes Napoli-kvartett.
Historien om de to venninnene Elena og Lila begynner på 50-taller i en fattig bydel i utkanten av Napoli. Fattigkvarteret er preget av vold og brutalitet og jentene lærer å stole på hverandre - og ingen andre. De er begge intelligente og smarte, men allerede elleve år gammel må Lila avbryte skolegangen for å arbeide i farens skomakerbutikk, mens Elena fortsetter med studiene. 16 år gammel gifter Lila seg til penger, men hun opplever at ektemannen ikke bare banker og voldtar henne på bryllupsnatten, men også bedrar henne ved å invitere Camorraen til festen. For Lila blir ekteskapet bare et nytt rom i slummen.
I denne oppvekstromanen er det vennskapet og rivaliseringen mellom venninne som driver fortellingen framover. Som småjenter er Elena forsiktig og klossete, mens Lila er beskrevet som tilsynelatende vill og fri. Boka har en åpningsscene hvor de to småjentene drister seg opp trappen til Don Achille, nabolagets skrekk. Jeg ble grepet av beskrivelsen av hvordan den da mer tilbakeholdne Elena første gang møter Lilas styrkeprøver: Tør hun det samme?
Et annet høydepunkt i boka er da de to venninnene beslutter å skulke skolen for å dra til havet. Men Lila mister motet når hun forlater nabolaget, og Elena må fortsette alene. Dersom du er turist i Napoli, er det interessant å følge forfatterens beskrivelse av jentenes flukt fra en av Napolis fattige bydeler til de mer velstående!
Jeg hørte boka som lydbok, ypperlig lest av Silje Breivik.
Anbefalt av Tone T. Stræte, Tynset bibliotek

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar