torsdag 18. juni 2015

Ringens dame


"Glass og aske" av Ann Syrehn Tomasevic

Jeg har stor sans for bøker som både underholder og gir kunnskap. «Glass og aske» er en sånn bok. Vi skal til et Europa i tiden før og under første verdenskrig. Fortellingen tar oss deretter med videre gjennom mellomkrigstid, andre verdenskrig og etterkrigstiden.

Amanda har arvet en ring. Den stammer fra det russiske tsarveldet og er en del av en smykkesamling som nazistene skal ha stjålet fra en jødisk kvinne. Amanda har arvet ringen av bokens egentlige hovedperson, Lili Winckelmann.

Lili ble født i en velstående familie i Alsace i 1884. Hun døde lutfattig, men med et maleri som var verdt en formue på veggen. Amanda reiser til Wien for å nøste opp historien til den avdøde Lili. På den måten blir dette en fortelling som dekker de store begivenhetene i både Europa og etter hvert USA i første halvdel av forrige århundre.
Boka syder av datidens politiske, kulturelle og idehistoriske spenninger, men uten å bli en lærebok. Det er også en historisk roman med ulike kvinneskjebner. Her leser vi om skyttergravskrig og nazismens grusomheter, Freud og psykoanalysen kommer inn, og faktisk Ibsens Et dukkehjem.

Tomasevic greier å holde koken gjennom hele boken, og jakten på Lilis historie driver boka framover. Selv har jeg lest lite fra tida rundt første verdenskrig og synes dette var en meget interessant bok.
 
Anbefalt av Ellen Vibeke, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar