torsdag 25. juni 2015

Kan man hate og elske ett menneske på en gang?Ein farfar i livet skull' alle ha, synger Odd Nordstoga. 

En slik morfar hadde Ida Jackson. En med et trygt fang, åpen hage og rom for alle barnebarna. Morfar var Idas ankerpunkt, når livet ble vanskelig. Drømmen og lyset lå i en hage i Høvåg, ved Lillesand, der morfar bodde da hun var barn.

Kan det fineste mennesket du noen gang har kjent, ha vært en overbevist nazist og virkelig slaktet jøder i pogromene i Ukraina? Kan du selv være et resultat av ønsket om en ren arisk rase?

Ja, det viser seg at for Ida Jackson er det sånn livet er.

Som mange andre googler Ida Jackson seg selv. Hun utvider søket med pikenavnet Tjøstland, og da finner hun en mangelfull wikipedia artikkel om Per Pedersen Tjøstland, hennes egen allerbesteste morfar, der han blir omtalt som frontkjemper og redaktør av det konservative tidsskriftet Germaneren SS.

2015              det store krigsmarkeringsåret.
75 år              krigen startet.
70 år              krigen sluttet.

Vi har sett Kampen om tungtvannet. Heltedyrkelsen. Vi trenger heltene, og vi har trengt dem i 70 år. Men helter har også en bakside, som ofte er uvesentlig i historien om helten. Alle har gode og dårlige sider. Så da har vel motstanderen til helten en framside?

Så nå er kanskje tiden kommet for å se på dem som sto på Nazistenes side som noe annet enn onde, endimensjonale Orker, under overveldende innflytelse fra Sauron. For sånn er det fort gjort å fremstille dem. 
     
Men i det enkeltes menneskes liv er alt mer komplisert. Vi faller fort for fristelsen til å tro at den som gjør galt, alltid er skrudd sammen på enn annen måte enn oss.

Ida Jackson ser hun ligner på morfar, og hun hater og elsker ham for akkurat det.

Dette er en direkte og fin bok om oppgjør med en morfar hun ikke visste hun hadde, før etter han var død.

«Det viktigste,» sier mamma, «er å lære å tåle det. Å tåle sannheten om hva han gjorde, uten å føle at vi må be om unnskyldning. Uten å slutte å være glad i ham»


Skal du  lese bare en bok til om Krigen, les denne.

Yngvill Sandnes. Alvdal Bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar