torsdag 7. mai 2015

OBS! Lesing kan skade fordommene


«Det litterære apotek» av Nina George


Jeg var i modus for noe lett oppløftende litteratur da jeg så denne boka med en medisinflaske på fremsida. Med tittelen «Det litterære apotek» og med følgende omtale: «… den gjør deg lykkelig og bør være en del av ethvert velassortert apotek», var saken grei. Dette skulle bli min litterære date for helga.


Heldigvis ble jeg ikke skuffet. Mellom permene skjuler det seg en uvanlig kjærlighetshistorie, av typen – aldri lest før. Det liker jeg.

Jean Perdu er en bokhandler, men av det spesielle slaget. Han selger bøker som kurerer alle sjelekvaler. Han vet hvilken bok du skal lese for å bli kvitt dine problemer. Pedru er som en litterær lege som skriver ut resepter på bøker. Hans bokhandel er en båt som han kaller Det litterære apotek. Og bokhandelen er populær og har et godt renommé. Men Perdu har ikke klart å kurere sin egen lidelse: Uhelbredelig kjærlighetssorg over kvinnen som forlot han for 21 år siden. På 21 år har ikke Perdu så mye som sett på en annen kvinne, selv om det er nok av kvinner som ser på han. Hans Manon etterlot seg et brev, et brev han aldri fikk seg til å lese.


Men så flytter den forsmådde Catherine inn i naboleiligheten. Hun blir den som åpner brevet, og det Perdu får vite, får han til å kaste loss for å seile til Manons hjemby i Provence. Men det blir ikke for å treffe igjen sin utkårede. Denne reisen blir en hyllest til livets alle fasetter, kjærligheten og det å tørre å ta sjanser. Båtturen på de franske kanaler blir for Perdus og hans reisefølge en personlighets-reise. Eller som det står i boka: «Lytt aldri til angsten. Angsten gjør deg dum.»

Boka går sin seiersgang verden rundt og er nå oversatt til 25 språk. Les og nyt!


Anbefalt av Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar