torsdag 12. mars 2015

Stor litteratur om mysteriet David

Med trilogien Innsirkling, hvorav tredje og siste bind kom på tampen av 2014, har namsosingen Carl Frode Tiller uten tvil skrevet seg inn i moderne norsk litteraturhistorie. Om disse bøkene må man enten si veldig mye, eller kun holde seg til de ytre rammene for historien. Jeg går naturlig nok for sistnevnte alternativ her, og håper noen får lyst til å avdekke hele bildet på egenhånd.

I sentrum for innsirklingen står den mystiske David, som har mistet hukommelsen. Ei avisannonse oppfordrer gamle og nye bekjente til å skrive brev til David og fortelle om deres opplevelser sammen, i håp om å gi ham minnene tilbake. Bøkene vier hver sin del til hvert av Davids bekjentskaper som tar kontakt, hvor det veksles mellom de konkrete brevene, og et innblikk i brevskriverens liv slik det ser ut på nåværende tidspunkt. På tvers av brevene får vi mer og mer (eller mindre og mindre..?) innsikt i hvem David er, og hvordan inntrykket av han som person og hendelsene i livet hans fortoner seg forskjellig for de enkelte brevskriverne.

Tiller gir med denne trilogien et rikt tverrsnitt av det norske samfunnet i nyere tid, og med en enestående innsikt skriver han frem både komplekse mellommenneskelige forhold og sider ved mennesket som har gjennomgående høy gjenkjennelsesfaktor - selv om det i størst grad fokuseres på de dulgte og ofte mørkere sidene ved tilværelsen. I tillegg er mysteriet om hvem David egentlig er, et spenningselement som vokser seg stadig større. Overraskelsene står i kø, men ingen kommer opp mot det som avsløres i siste bok!

Skal denne leseren imidlertid ha noe konkret å utsette på dette verket, gjelder det de små variasjonene over formuleringen "det går eit lite sekund", som gjentas til det kjedsommelige. Er det et litterært grep, forstår jeg ikke poenget; er det ikke det, forstår jeg ikke at det sitter igjen etter språkvasken. La imidlertid ikke dette hindre noen i å lese disse bøkene, som uansett ikke kan karakteriseres som annet enn stor, norsk litteratur.


Tips fra Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar